Nyhet

''Sjunger från andra sidan graven''

MIN SPELLISTA: Lyssna på Nisse Hellbergs favoritlåtar.

Nisse Hellberg är aktuell med senaste soloplattan Vad Har Han I Huvudet? som släpptes 21 maj i år. GAFFA kan stolt presentera Nisses spellista med 20 låtar som på ett eller annat sätt har betytt mycket för honom personligen. Lyssna lite längre ner och njut!

Del Shannon - Out Of Time

– Det melankoliska popgeniet Del Shannon, här från 1981 med en Tom Petty-producerad version av Stones-låten Out Of Time. Kanske överträffar den till och med originalet.

The Solution - Get On Back

– Jag tycker detta är en av de bästa plattor som spelats in på svensk mark. Nicke Andersson spelade och producerade och hans amerikanske idol Scott Morgan sjöng.

Nora Dean - Barbwire

– Dean sjunger om en pojke med taggtråd i underbyxorna och som hon måste slå med en tegelsten i huvudet. Kvinnokamp på högsta nivå alltså. Det här är tidig reggae från 1970 och en kultklassiker.

Southern Culture On The Skids - Liquored Up And Lacquered Down

– North Carolinas stoltheter SCOTS är ett favoritband som funnits i över 30 år men som nästan ingen känner till här hemma. I mina öron gör de en perfekt blandning av rock, pop, surf, country, tex-mex, med mera, med mera.

T.Rex - 21st Century Stance

– En hemmademo från Marc Bolans sista levnadsår 1977. Här är han tillbaka till det han kan bäst: Bolan Boogie!

Nomads - She Pays The Rent

– Garagehjältarna från Solna är aspiranter på titeln Sveriges Bästa Band. Den här singeln gick non-stop i Wilmer Xs turnébuss i mitten av 80-talet.

Sir Douglas Quintet - I'm Glad For Your Sake (But I'm Sorry For Mine)

– Doug Sahm rörde sej som fisken i vattnet mellan många stilar som country, blues och jazz. Allra, allra bäst tycker jag han var i tex-mex-ballader av denna sort. Till dans! På riktigt alltså.

Dorothy Love Coates - Get Away Jordan

– Dorothy Love Coates vägrade ta steget från gospel till den värdsliga musiken för till skillnad från till exempel Aretha Franklin ville hon tjäna Gud och ingen annan. Hade hon kommit på andra tankar tror jag hon kunnat bli hur stor som helst. Det här är min favoritsångerska alla kategorier.

Chuck Berry - Oh What A Thrill

– Chuck har nog gjort sin sista skiva och den gjorde han redan 1979. Det här är bästa låten från LP:n Rock It och Rockpile gjorde en fin cover året därpå.

D.L. Menard - The Back Door

– En av cajun-musikens allra största låtar. Menard har allt som räknas, rösten och attityden. Dessutom är han en jäkel på att tillverka gungstolar men jag har inte lyckats hitta nån än.

Bo Diddley - Down Home Special 

– Jag har skrivit en artikel om Bo Diddley i senaste numret av Rock'n'Roll Magazine så han måste givetvis vara med på listan. Här tar han oss med på en tågresa till sin födelsestad McComb, Mississippi. Se upp för tågvisslan!

Lefty Frizzell - Long Black Veil

– Kanske countryns bästa röst, här i en klassisk ödesmättad ballad. Det visar sej att jaget i sången sjunger från andra sidan graven, ett originellt grepp sannerligen.

Nick Lowe - What's Shakin' On The Hill

– Om inte Nick lyssnat kopiöst på Lefty Frizzell är jag Morfar Ginko (gammalt Malmö-uttryck). Den här textidén är så bra att jag lånade den till låten Rummet En Våning Ner på min senaste platta.

DR. Ross - Cat Squirrel 

– Det här är alltså inte George Clooneys Doctor Ross från Cityakuten även om det hade varit intressant att höra honom framföra denna låt. Charles Isaiah Ross var en enmansorkester, eller rättare sagt enmanstornado, som svepte fram över bluesamerika i början av 50-talet. Bland annat drabbade han Sam Phillips Sun-studio i Memphis, ett ställe alltid lika öppet för stil och kvalitet.

The Cramps - Human Fly

– Lennart Persson hävdade alltid att Cramps var det bästa bandet och det tog ett tag innan jag förstod att han hade alldeles rätt. Åtminstone nästan. Folk brukar fråga var jag fick låttiteln Hon Är Ihop Med En Insekt ifrån. Man kan börja leta här.

Walter Jackson - It's All Over

– I det ovanliga gränslandet mellan soul och cocktailmusik härskar Walter Jackson. Dömd till ett liv på kryckor ställer han tunga frågor i denna mäktiga Curtis Mayfield-komposition.

Shocking Blue - Hot Sand

– Hollands största bidrag till popmusiken. Det här är baksidan på världshiten Venus och ett mästarprov på pur pop-psykedelia.

Mighty Diamonds - Why Me Black Brother Why

– Min äldsta dotter vistades en tid på Jamaika och det väckte mitt gamla intresse för reggae till liv igen. Den här låten är från roots-klassikern Right Time från 1976. Kan den mänskliga rösten uttrycka mer "soul" än så här?

Jan Savitt - 720 In The Books

– Från 1939 och min pappas swingsamling. Savitt var en ukrainsk violinist som utvandrade till USA och startade ett storband som blev känt för sin "shuffle rhythm", inspirerad av svarta artister. Klädd i hög hatt och smoking blev hans kändaste låt "720 In The Books". Alla rätt i min bok.

Dan Baird And Homemade Sin - Wear And Tear

– Håkan Bladh AKA Dr. Rock är bandbokare på Malmös bästa rockställe St. Gertrud och detta är hans absoluta favoritband. Han är t.o.m. tackad på Bairds senaste platta.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE