Nyhet

’’Det lilla bolaget som står kvar när folk har ledsnat på Idol’’

GAFFA pratar med Progress Productions som firar 10 år som skivbolag.

Skivbolaget Progress Productions arrangerar i helgen en rejäl fest för att fira att de fyller tio år. På scen står band som Kingdom Of Evol, Henric de la Cour, Vanligt Folk och Kite – och Sticky Fingers i Göteborg lär vara knökfullt. Vi kände därför att vi skulle ta oss ett snack med bolagets grundare och boss Torny Gottberg om tiden som varit, den som kommer och om förväntningar inför lördagen.

Vad är ditt märkligaste ögonblick under alla tio år som skivbolagsägare till Progress Productions?

– Det är ju alltid en del märkligt som händer i musikbranschen. Men ett av de märkligare, eller så märkligt var det inte men kul åtminstone, var när en festival i Tyskland som heter Famillientreffen ville boka Henric de la Cour. Famillientreffen är en festival med bara stenhård EBM-musik och svettiga män som dansar topless … så låt oss säga att Henric inte riktigt hade passat in där. Så jag frågade lite så där: "I always thought you were an EBM only festival". Svaret blev: "yes, we are only oldschool EBM of course, but Henric would be a midnight surprise for the ladies". Lite rart, lite kul ... men vi hoppade den spelningen kan jag säga.

Och ditt största ögonblick?

– Egentligen kanske lite tråkigt svar. Men det var nog när jag fick den första skivan från press. Det var liksom något speciellt, det var början. Det var därifrån vi skulle bygga. Men det är verkligen samma sak varje gång det kommer skivor från press. Det känns speciellt, det är någons svett, blod och tid som kommer på de där vinylerna och skivorna. Jag är väldigt ödmjuk inför att fått förtroendet att förvalta det. 

Vad kan vi förvänta oss av lördagens event?

– Det blir bandens och vår stora fest. Tio år har vi lagt ner på detta, och det är verkligen tack vare alla fantastiska band vi finns. Vad hade ett skivbolag varit utan band? Ingenting! Det känns helt fantastiskt. Jag tror ni kan förvänta er att se taggade, hungriga band som levererar lite kortare gig än vanligt vilket kanske snarare innebär att det blir intensivare än vanligt. Fullt ös i sex timmar. 

Hur ser framtiden ut för Progress Productions? 

– Framtiden ser ut som den alltid gjort. Vi vill fortsätta växa med små steg hela tiden. Det finns ingen anledning att stressa fram något. Det får ta den tid det tar. Under de här tio åren har jag sett så många komma och gå. Vi håller på att skriva på en deal med direktdistribution i USA nu. Det har länge varit ett litet dilemma att behöva gå igenom olika kanaler, så det känns väldigt fint att kunna ro det i hamn nu. Men annars är det att fortsätta leverera så bra musik vi bara kan. Och 2015 ser lovande ut med album från Spark! och Agent Side Grinder i pipeline tidigt.

Vad tror du blir skivbolagens största utmaningar den närmaste tiden?

– Faktum är att jag tycker skivbolagens största utmaning är densamma den alltid har varit. Att alldeles för många tror att de är centrum för allt. Det är inte så, det är alltid artisterna som är i centrum. Det kanske låter konstigt men jag tror det är så. Jag kan såklart ha fel, men jag tror att samarbete är nyckeln. Attityd kommer du inte så långt med i det långa loppet.

Om du får välja genom hela musikhistorien, viket band och vilken skiva hade du helst velat släppa genom Progress Productions?

– Jag får väl säga Debut med Björk då eftersom jag tycker det kanske är världens bästa skiva igenom tiderna.

Om ni skulle jämföra Progress Productions med en film, vilken film blir det och varför?

Gladiator. Hahahaha ... vi är det ensamma lilla bolaget som i slutändan står kvar när folk har ledsnat på Idol-program och tuggummi-lösningar och kvalitetsmusiken står kvar som ensam vinnare ... nä, det kändes drygt. Men det var å andra sidan en väldigt svår fråga och jag kunde lika väl ha sagt Who Framed Roger Rabbit.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE