Professor sökte svar på myten ’’27-club’’.
Det är den australiensiska psykologiprofessorn Dianna Theadora Kenny vid University Of Sydney som har tagit reda på och sökt efter svar på myten om 27-club och rockdöden.
Det här gjorde hon genom att samla data om 12 665 musiker som avled mellan 1950 och 2014, och jämförde med statistik över dödsfall bland amerikaner i snitt som hon i sin tur drog slutsatser från. Hon kollade inte bara på ålder, utan även hur vanliga dödsorsaker är bland musiker i olika genrer, skriver The Telegraph.
Dianna Theadora Kennys forskning visade bland annat att gospelsångare löpte 7,5 procent mindre risk än snittbefolkningen, den amerikanska befolkningen, att ta sitt eget liv, och är 21 procent mindre självmordsbenägna än punkmusiker. Siffrorna var ännu högre bland metalmusiker där nästan tre gånger så många tog livet av sig än genomsnittet.
Hiphop- och rapmusiker gick enligt undersökningen bort nio gånger oftare till följd av dråp eller mord än snittet. Jazzmusiker däremot löpte större risk att dö i cancer än den genomsnittliga amerikanen mellan 1959 och 2014. Däremot avled de mer sällan i samband med olyckor eller dödligt våld än snittbefolkningen.
De som oftast avled till följd av en olycka var musiker inom metal-, rock- och punkgenren. Metalmusikerna låg även här värst till. Bluesmusiker var den grupp som oftast avled i hjärt- och kärlsjukdomar.
Dianna Theadora Kenny konstaterade också att myten om 27 som ett vanligt dödsår bland musiker inte stämde. De flesta musiker i studien avled istället vid 56 års ålder.
Hela listan: