Skapa ny, spännande musik tillsammans med andra från hela landet

För att slå på kranen till det kreativa flödet kan man ibland behöva bryta mallar och rutiner. På Studieförbundet NBV:s digitala låtskrivarcamp välkomnas du in i värmen för att tillsammans med andra deltagare skapa musik – oavsett om det gäller indie, pop, disco, singer/songwriter, trap, techno, latin-pop, house, rock eller electro.

Med bredd som ledstjärna, rikligt med erfarenhet och med utbildning både i Brasilien och Sverige framstår campets ledare Tim Linde som klippt och skuren för rollen att leda deltagarna i rätt riktning.

– Att skapa tillsammans med andra är för mig en nyckel till att uppleva det bästa i musiken och växa tillsammans – oavsett om det är att skriva en obskyr electronica-låt, spela ett jazz-gig eller skriva varumärkesmusik. Utbytet skapar musiken. 

Studieförbundet NBV arrangerar låtskrivarcampet och det är gratis att delta för att alla ska ha möjlighet att delta.

 

Från låtskrivarcamp till universitetet

Under låtskrivarcampet uppmuntras deltagarna att bredda det egna nätverkets gränser. Tim berättar vidare:

– Vissa vill gå djupare in i det de är bra på och andra vill utmana sig själva med att testa nya delar inom låtskrivande i skarpt läge. Campen startade som ett sätt att tillgodose detta utan att vara tvungen att bo nära en studio eller känna andra musiker, låtskrivare och musikproducenter.. Du kan vara med oavsett var du är och det öppnar upp för att få ett nätverk och utbyte som inte hade varit möjligt på andra sätt. 

Tim berättar vidare att NBV:s digitala låtskrivarcamp ofta är startskottet för låtskrivare som vill utveckla sin musikaliska resa. För några deltagare fortsätter resan efter ett låtskrivarcamp i flera av de digitala studiecirklar NBV erbjuder eller till musikutbildningar på folkhögskolor eller universitet. Andra väljer att tillsammans med andra deltagare fortsätta skapa musik tillsammans på fritiden..

– Väldigt många av tidigare deltagare postar regelbundet ny musik på Spotify och sociala medier. Varje gång jag ser ett nytt inlägg från en låtskrivarkollega som varit med i ett camp drar det på smilbanden. Att se hur de växer tillsammans oavsett ålder, erfarenhet eller någonting annat, bara att de njuter av att utmana sig själva är musik för mig. 

Magi att skapa tillsammans med andra

Tidigare deltagaren Tilda Kohls är artist, låtskrivare, sångare, musikproducent och konstnär med förkärlek för att experimentera med olika genrer. Med allt från indiepop via Kamelopard till shoegazing med Tobe Shy har Tilda också lagt till poppiga soloprojektet Sully till sin arsenal av olika musikprojekt. Idag studerar denna driftiga allkonstnär på Örebros Musikhögskola.

– Jag sökte mig till campet för att det finns en magi i att skapa musik med andra. Själv är jag inte jättehaj på instrument så att träffa andra som kan komplettera en själv är dunder. Det är alltid en hit eller en miss och jag tar gärna den chansen att träffa nya låtskrivare. Att ha det digitalt var en ny utmaning för mig. 

Rollfördelning och planering blir två viktiga faktorer när olika starka viljor ska sätta ihop den musik man tillsammans skapar. Ibland jobbar deltagarna tillsammans i det online-baserade musikprogrammet Soundtrap medan filer i andra fall skickas fram och tillbaka mellan de olika musikerna.

– Jag skrev, sjöng och producerade mest. Jag brukar försöka att ta på mig den roll som behövs mest när jag blir indelad i en låtskrivargrupp, och i detta fallet var det producentrollen. Vanligtvis brukar jag helst vilja skriva sångmelodier, sjunga och bidra med idéer. Det blev en innehållsrik period för mig att öva på mitt musikskapande och träffa andra låtskrivare och musiker.

Utveckla ditt nätverk och nya samarbeten

Även om campets kanske största styrka, enligt Tilda, är de möjligheter som öppnas för framtida samarbeten berättar hon att NBV:s digitala låtskrivarcamp också kan låsa upp sociala knutar i största allmänhet.

– Det är utmanande och roligt att skriva med personer som man aldrig träffat förr vilket blir extra påtagligt när man gör det via webben. Man får hela tiden balansera vad som är bäst för låten och att allas idéer ska bli hörda. Man måste kunna släppa lite på sitt ego och fokusera på att ha kul. Sedan är det sjukt spännande att höra låtarna som alla andra har gjort under campet. 

 

NBVs låtskrivarcamp arrangeras flera gånger varje år. För mer information om nästa tillfälle, upplägg och hur du anmäler dig, besök nbv.se

ANNONCE