Nyhet

''Hundskallet är från en borzoihund. Sjukt fina djur!''

LÅT FÖR LÅT: Holy guidar oss igenom det hyllade albumet Stabs.

Hannes Ferm aka Holy släppte i mars månad sitt debutalbum Stabs. En debut som fick femstjärnig belöning i GAFFAs recension.

Albumet släpptes via skivbolaget PNKSLM och i livesammanhang får Hannes hjälp av Sebastian Adolfsson (orgel), Emil Sandström (bas), Nora Karlsson (gitarr) och Lucas Grahl (trummor).

Holy levererar här nedanför en låt för låt med en kommentar om varje spår. Ett tips är att lyssna på skivan samtidigt som du läser om den!


dir="ltr">
1. Stabs
– Stabs är en samling ljud som blev över från varje låt på skivan. Jag var inspirerad av William Burroughs cut-up-teknik, och gjorde nya ljud av gamla. "When you cut into the present, the future leaks out."

2. The Holy Show
– När jag visade låten för bandet skämtade vi om att det lät som ett soundtrack till om Holy skulle ha en TV-serie. Om en har sett Marc, Marc Bolans TV-program som sändes i slutet av 70-talet … Sjukt tacky serie som verkade ha skapats för att visa upp nya band men där Marc ändå står för nästan all underhållning klädd i guldig jumpsuit. Typ exakt så skulle Holys TV-serie vara, men med mindre grön ljussättning, mer guld, och ett inslag om borzoihundar. I varje avsnitt. (SVT ring mig!!) 

3. Silver Of Your Heart
– Vet inte vad jag ska säga om den här låten … Men en viktig grej är i alla fall att låtarna är subjektiva! Vad jag tänker om mina låtar är inte mer sant än vad någon annan tänker om dem. Om en låt baseras på ett glasklart budskap känns det meningslöst att göra en låt av det, om det är lättare att bara säga vad en menar. Så inget av vad jag skriver här är sant, det är bara min upplevelse. 

4. Demon's Hand
– Varje låt på skivan har en färg, och Demon's Hand har nog den starkaste färgen, väldigt ljusblå. Tror också att det här är en av de första låtarna jag spelat in helt på kasettporta.

5. Get By
– Det fanns ett gäng jazzgubbar som repade i samma byggnad som mig, och när jag spelade in fuzz/noise på den här låten så kom en av dem upp och undrade vad fan jag höll på med, och tyckte att det lät som att jag ströp en katt där inne. Och då insåg jag att det är exakt så som jag vill att en fuzz ska låta! Fint att bli försäkrad om att en är på rätt spår genom lite konstruktiv kritik.

6. Lights
– Jag har en stark bild i huvudet av hur den här låten ser ut, som är svår att förklara. Men typ att gå runt i natten, nöjd och ovetande. 

7. Clouds
– Ibland tycker jag om att skriva text med kollageteknik, att ta något jag upplevt och klippa in det i ett nytt sammanhang. En av raderna kommer från då jag var i London och såg ett par tanter stå utanför en bank och demonstrera. Verkligen en syn jag minns, 60-åringar som höll i handmålade skyltar och skrek "Blood, Blood, Blood on your hands!" om och om igen.

8. Rooftops
– Den här handlar om en poet och en vän som betytt mycket för mig. Vi gick upp på ett höghus som höll på att byggas när vi var i Bryssel. Typ 30 våningar upp. Jag associerar låten med den utsikten, och min vän.

9. Golden Fog
– Jag tror på spontanitet, och den här låten handlar om det. Jag tycker om tanken vid något snabbt och oreflekterat som lämnar permanenta spår. Jag har en tatuering som jag gjorde när jag var typ 17 ... Dels så blev den fel håll, och sen gick maskinen sönder i processen. Blev inte riktigt som jag tänkte mig. Men det blir inget ändå! Jag tatuerar mig fortfarande spontant. Och den här låten handlar om det fina i det, misstaget. (Och hundskallet är från en borzoihund. Sjukt fina djur!)

10. The Knife
– Tanken med stabs är att hugga sig igenom en tröttögd vardag, bort från allt som inte känns. Att ta sig bort från det tror jag kräver något våldsamt, ett hugg. 

11. Sympathy Stings
– Jag tror att inspelningen av den här låten kan ha vart en bidragande orsak till att jag blev utslängd ur mitt dåvarande hem. Typ vid det tredje flöjtspåret fick säkert någon granne nog.

12. No Horror
– På vissa låtar spelar jag alla instrument, på andra har jag fått hjälp av Nora med gitarr och sång, och Lucas, med trummor. Men på den här spelar faktiskt både jag och Lucas trummor, och både jag och Nora sjunger.

13. Who's Got A Black Tongue?
– Har insett att den här låten bygger mycket på motparter, insida och utsida, ljus och mörker. Smutsiga tankar i ett städat rum.
 
ANNONCE