Nyhet

VIDEOPREMIÄR: Från The Ark till spacedisco

Jens Andersson och Mikael Jepson pratar om nya projektet NGHT.

Ett nytt projekt kallad NGHT släpper singel vid namn Redefine och GAFFA står med videopremiär! Det nya bandet består av Jens Andersson och Mikael Jepson som tidigare var en del av glamrockbandet The Ark. Nu är dock glamrocken utbytt mot sci-fi, och låten samt videon har sin grund i hur samhället ser ut. GAFFA tog ett snack med NGHT.

Vad är NGHT för projekt?

– Alltså detta är ett projekt som landat när vi suttit i studion. Vi har blandat in en massa elektroniska grejer i vår musik. Det grundar sig egentligen i allt som vi upplevt genom åren som har gått. Och på den vägen har vi gjort en väldigt rolig mix. Det är väldigt lekfullt. Vi har som en elektronisk verkstad med sladdar högt och lågt. Men vi gjorde den här låten framför allt för att vi kände att det var väldigt roligt. Vi har ju en stor frihet och då blir det lätt att hitta på vad man vill!

Kommer ni att släppa fler låtar?

– Vår förhoppning är att vi ska plocka in en massa gästartister som ska vara med på låtar. Det är ju väldigt fritt i den här typen av musik som spacedisco. Så absolut tänker vi att det ska komma fler låtar! Vi har redan gjort en massa musik som ligger och väntar.

Hur kommer det sig att ni två bildar en duo?

– Det har liksom bara blivit så. Vi två är de enda som varit kvar i studion och där har vi varit varje dag, så det har blivit naturligt och vi är väldigt sammansvetsade. Vi kände att det var ett naturligt och roligt sätt att komma ut på. Vi får ju styra och ställa helt själva, så det har blivit som en lekstuga för oss.

Har NGHT någon inspirationskälla?

– Hela 80-talet egentligen med band som New Order och The Human League. Vi vill ta vara på element från den tiden som nu har börjat komma tillbaka. Galantis låter väldigt mycket soundmässigt som Dare-plattan med Human League. Vi vill att det ska låta som lite lyxigare elektronisk musik, men det är ju inte alls techno på något sätt utan låtarna är tydligare med verser och refränger.

Vad handlar låten och videon om?

– När vi skrev låten så hade vi någon sci-fi-tanke med det hela. Det finns massa hintar i texten som handlar om sci-fi-uttryck. Vi tycker att vi går åt ett håll som i längden är ohållbart, som exempelvis miljön, både i fråga om hälsan och miljön i allmänhet. Sen är det också mycket billiga uttryck hela tiden som går ut på att sälja allting hela tiden. Folk, företag och politiker prackar på en hela tiden. Man måste gå mer på djupet istället för att ta alla snabba lösningar hela tiden. Man kan säga att musikvideon handlar om att man blir påverkad hela tiden av till exempel medier och spel.

Går det att finna spår från The Ark i musiken eller vill ni helt bort från den tiden?

– Nej, det skulle vi inte säga, detta är vår grej. Eller det finns en liten melodisk likhet från The Ark. Men detta tar egentligen avstamp från tiden innan The Ark. Så det är faktiskt väldigt lite inspiration från The Ark-tiden. Men sen självklart, har man spelat i ett band som The Ark i 20 år så sätter det spår. Men detta är ju en helt annan genre. Det är mer spacedisco, en obskyr liten genre som vi tycker är väldigt cool. Det är lite Kraftwerk- och New Order-känsla över det hela, fast modernare. Det är väldigt nytt för oss att göra en sådan här låt, eftersom vi inte är vana vid det. Det blir en väldig skillnad när man inte har ett band och är i en replokal. Nu började vi med en loop och med en tjej som sjunger, sen bygger man ut efter det.

Är Stereo Explosion fortfarande aktiva eller är det NGHT för hela slanten nu?

– Stereo Explosion finns fortfarande, men det ligger i en slags väntan just nu med produktioner. Men det är fortfarande på gång. Vi har inget realesedatum för det, men det kommer absolut att finnas i framtiden.

Ta del av NGHTs nya video till singeln Redefine här nedanför:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE