Nyhet

Årets bästa enligt Pontus Bark

Fram till och med nyårsafton publicerar vi våra skribenters personliga årsbästalistor.

I fredags stod en något överförfriskad exil-göteborgare längst fram på en svettig spelning på intima Mejeriet i Lund. Framför mikrofonen stod Joel Alme och framförde (bland annat) låtar från årets platta – Flyktligan och även årets låt – Aldrig Bra På Livet. Han har nu gjort årets spelning. Det var på därmed otroligt fint att få avrunda detta musikåret med just Joel. Hatten av, således. Men det har såklart kommit mycket annat bra också. När jag rangordnade mina tjugo bästa plattor för i år ser det ut som följer:

1. Joel Alme – Flyktligan

2. Sleaford Mods– Key Markets
3. Libertines – Anthems For Doomed Youth
4. Tallest Man On Earth – Dark Bird Is Home
5. Father John Misty – I Love You, Honeybear
6. Noel Gallaghers High Flying Birds – Chasing Yesterday
7. Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Think, and Sometimes I Just Sit
8. Matthew E. White – Fresh Blood
9. Daniel Norgren – Alabursy
10. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell
11. Amason – Sky City
12. Deportees – The Big Sleep
13. Kurt Vile – B'lieve I'm Goin Down...
14. Thåström – Den Morronen
15. Serpent Power – Serpent Power
16. Seinabo Sey – Pretend
17. Blur – The Magic Whip
18. Jonathan Johansson – Lebensraum!
19. Markus Krunegård – Härskarens Teknik
20.Conny Nimmersjö – Tänk, Nyss Var Här Så Trevligt


Men jag vill också passa på att lyfta fram några andra händelser som varit viktiga i mitt musikår.

ÅRETS…

…MYSPROGG Niklas Strömstedt fick hela medelklassen att sätta lightläsken i halsen när han genom att framföra "Lyckolandet" i Så Mycket Bättre klartgjorde vad han har för åsikt kring SD och hatsajter såsom Avpixlat. Detta är han älskvärd för, såklart. Bra Niklas!


…KÄFTSMÄLL Sleaford Mods. Andrew Fearn och Jason Williamson är så jävla arga på samtiden. Helt golvad av deras skoningslösa texter innehållandes rader som exempelvis: "…all you chinny wine tasters die in boxes like the rest of us wasters."

…FELBESLUT Mannen som gick hem när Dave Grohl bröt benet. Ett beslut som för honom förde med sig en god portion ångest, men som tack vare GAFFA också tog honom till Aftonbladet, riksradio och "Breaking News" med Filip och Fredrik. 

---LÅTVAL När Adam Lundgren spelade Roffe Ruffs "Bättre På Botten Blues" i "Pluras Paradis". Nu kör banklån och sälen så vi mår som folk en stund!


Det var alltså några av de företeelser som fångat mitt intresse under året. Och nu är vi alltså framme i december. Musikhjälpen hade premiär idag! I år går pengarna till arbetet med att hjälpa människor som på grund av klimatet tvingas på flykt. Önska Shoreline och bidra till radiohjälpens insamling.

Ni glömmer väl inte heller av att lyssna på Fairytale of New York? För det är som Håkan Hellström sa innan han framförde en version av denna låt tillsammans med Plura. "Jag undrar varför det inte snöar längre kring jul förresten. Som jag minns det var det alltid snö på julafton och sånt där, men det kanske är en efterkonstruktion. Det spelar kanske inte så stor roll heller, inte så länge man har Fairytale of New York."

ANNONCE