Nyhet

''Tätheten, känslan vid pianot och blicken''

COVER ME: Ebba Forsberg listar sina topp 5 Tom Waits-omslag.

Vinylen är het igen och då uppmärksammas äntligen omslagen på nytt. Därför har vi dragit igång en artikelserie som heter COVER ME där vi låter artister och band välja fem favoritomslag och snacka lite kring dem. 

Näst på tur är sångerskan Ebba Forsberg som på sin senaste skiva Om Jag Lämnar Dig har tolkat låtar av den hesröstade amerikanen Tom Waits. Därför bad vi henne att lista sina topp 5 Tom Waits-omslag.

Closing Time

– Jag börjar från början. Closing Time var det första album jag hörde av Tom Waits och det är vad jag vet även hans första utgivna. Den bilden, tätheten, känslan vid pianot och blicken. Jag tyckte romantiken var oerhört attraktiv och det tryckte mig djupare in i lyssningen av Tom Waits. Ol´55 och Closing Time var mina första absoluta favoritlåtar. 


Heart Of Saturday Night

– Älskar det här omslaget. Om jag förstår det rätt är det Rickie Lee Jones, som Waits hade en relation med under den tiden, som figurerar på bilden. Bilden reflekterar verkligen de mer rökiga jazziga inslagen i skivan.


Swordfishtrombone

 

– Ett märkligt spännande omslag på en mycket specifik platta. Här känns det som om Waits börjar odla den resonans som sedan kommer att växa i hans musik.


Raindogs

 

– Jag älskar Anders Petersens bilder. Jag trodde allra först, innan jag visste bättre, att det var Tom Waits på bilden! Finns det någon fotograf som spelar med Waits sårbara, blöta miljöer är det väl Anders.


Mule Variations

 

– Ett fantastiskt porträtt på Tom Waits som han själv vill framställa sig. Att jämföra denna bild och bilden på honom på omslaget Closing Time är talande för hans musikaliska resa.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


ANNONCE