Nyhet

EXTRA: Ebbot i ny internationell supergrupp

GAFFA har pratat med rockikonen om samarbetet.

I samband med takincidenten SMS:ade Ebbot Lundberg över en bild till GAFFAs redaktion. Den var tagen i studion, bredvid honom stod Butch Vig. Mannen som producerat NirvanaNevermind och Sonic YouthDirty. Sedan dess har de flesta antagit att han är producent för Ebbots kommande album For The Ages To Come, något som inte visar sig stämma. Det handlar istället om något häftigare, en – ursäkta det tramsiga uttrycket – internationell supergrupp.

– Det är något som jag inte riktigt velat prata om innan det är klart, men det har skett parallellt med Indigo Children-plattan. Jag var över i San Diego för att spela med Love, eller de som fortfarande lever, på ett 30-årsjubileum de hade. Av en ren händelse träffade jag Butch Vig och en kille som heter James Matthews, som är en DJ och en trogen Soundtrack-följare, på gatan. Jag bjöd in dem till spelningen och där började vi snacka. Matthews och en kille som heter Andy Jenks började prata om en konstellation de hade, och frågade lite försynt om jag kanske ville sjunga. "Va fan, visst", tänkte jag och bad dem skicka över lite låtar.

Ebbot reste så småningom över till deras studio i Bristol med lite idéer och nu, nästan två år efter första mötet, börjar en skiva utkristallisera sig för konstellationen som förutom de fyra nämnda herrarna består av medlemmar från band som Spiritualized och Portishead.


– Vi har väl en låt kvar att göra, jag har funderat på om jag ska skriva den eller om de redan kommit på någonting. Det har inte varit så att "nu ska vi släppa det här och bli en grupp", det har funnits mycket folk runt omkring, men det känns som att alla är väldigt på det här projektet. Så den skivan ska väl släppas i år är det tänkt. Vi har snackat om september så det är inte omöjligt att det blir två skivor där för mig. 

Men kände du Butch sedan tidigare?

– Nej, men han har dykt upp på Soundtrack–spelningar tidigare. Han var på en avslutningsspelning vet jag. Sen har man ju haft koll på varandra och han har gjort nån mix på en Soundtrack-låt som han inte vågat spelat upp för mig än, haha. Jag får väl tvinga honom.


Ebbots soloalbum ska komma ut i september i år. I nästa nummer av GAFFA kan du läsa en längre version av intervjun. Tidningen är ute den 27 mars.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE