Nyhet

Svensk musiker viktig kugge i Blurred Lines-tvisten

''Man bryter ner varje musikalisk komponent.''

I tisdags kom domen för Pharrell Williams och Robin Thicke som är artisterna bakom hitlåten Blurred Lines. Juryn bedömde att männen hade kopierat Marvin Gayes låt Got To Give It Up. Enligt The Guardian får de betala 7,3 miljoner dollar (cirka 62,1 miljoner kronor) i skadestånd till den bortgångna artistens familj. Marianne Csizmadia, violinist och musikkonsult bosatt i Sverige, är en av de som jobbat fram den bevisning som användes i plagiattvisten.

– Jag jobbar med en musikologfirma i New York City. Oftast är kunderna i USA men vi har också fått uppdrag från flera kontinenter. Lagen kan se olika ut beroende på vilket land man är i och det är advokaternas jobb att förhålla sig till lagen – med vår utredning som underlag, berättar Marianne Csizmadia för GAFFA.

Vad är det du har jobbat med kring Blurred Lines-tvisten?

– Det finns en tydlig gräns mellan musikologens och advokatens domän och vad man får uttala sig om. Men jag är med i expertteamet i firman med expertmusikologen för Marvin Gayes familj, som menar att Blurred Lines inkräktar på Marvin Gayes låt, säger Marianne Csizmadia.


– Som musikkonsult och analytiker är min uppgift att identifiera vilken del av musiken som behöver utredas, att lyssna på och transkribera inspelningar och eventuellt jämföra dem med "the copyright deposit" eller de utgivna noterna. Och att jämföra musikaliska verk med varandra.

Enligt The Guardian fanns det åtta element I Got To Give It Up som var använda i Blurred Lines. Men en expert från Williams och Thickes sida förnekar att likheterna existerar. 

Vad definierar om en låt är ett plagiat eller inte? 

– Varje fall behandlas som ett eget fall, även om det finns tidigare beslut om liknande situationer. Det finns ingen exakt mall om vad som är "rätt" eller "fel", förklarar Marianne Csizmadia.


– Man bryter ner varje musikalisk komponent och kollar på toner, rytmer, struktur, harmonier, text och så vidare. Vi analyserar dessa individuellt och i kombination, och tittar på varje element samt helheten.

Marianne berättar att oftast så går inte fallen till domstol, utan parterna kommer överens om förlikning.

Men så blev inte fallet med Blurred Lines-tvisten. The Guardian skriver att det var Blurred Lines-stjärnorna själva som startade rättegången genom att de lämnade in en stämningsansökan i augusti 2013 där de hävdade att Blurred Lines var helt annorlunda – efter att Gayes barn kontaktat dem avseende upphovsrättsintrång på deras pappas 70-tals låt. Gayes familj stämde då artisterna tillbaka. 

Gayes advokat har sagt till tidningen The Rolling Stone att de nu kommer att be domstolen om ett föreläggande som förbjuder framtida försäljning av Blurred Lines, om inte, eller fram tills, att de når en överenskommelse med Williams och Thicke om hur framtida inkomster borde delas upp. Samtidigt ska Williams och Thickes advokat ha sagt till The Fox Network att han tänker överklaga domen.

Hör båda låtarna och läs vad GAFFA skrivit tidigare om rättegången här.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE