Nyhet

Dessa vill vi se i Jills Veranda

Popstjärnor, hiphop-bluegrass och superpatriotism om GAFFA får välja.

Förra säsongens sista avsnitt sågs av en halv miljon svenskar och teveserien prisades i Kristallengalan. Nu är det populära programmet Jills Veranda i full gång igen. Första avsnittet fick besök av Seinabo Sey och ikväll får vi se Joel Alme sjunga med fångarna på ett statligt fängelse i Tennessee. 

Med sex avsnitt per säsong har GAFFA listat sex amerikanska countryakter vi helst skulle vilja se i programmet.

1. Toby Keith


Förra veckans avsnitt behandlade religionens betydelse för den amerikanska musiken, och för country i synnerhet. Liksom religion brukar patriotism anses vara en central del av countryn. Jill Johnson har tidigare turnerat med Toby Keith och kanske är det dags för honom att komma förbi verandan? Countrygiganten har bland annat gjort sig känd för låtar som Courtesy Of The Red, White And Blue och American Soldier. Förstnämnda skrev han strax efter attentatet mot World Trade Center 2001 och den innehåller textrader som: "... putting a boot in your ass, it's the American way".

2. Gangstagrass


Bluegrass och hiphop passar inte ihop, kanske någon skulle få för sig att säga. Denne någon har uppenbarligen inte hört Gangstagrass. Bandet från New York som kombinerar fiol och slidegitarr med rasande rap. Texterna andas dammiga grusvägar, månsken och gangstaslang i NWA:s anda och det blir uppenbart att de två genrerna inte ligger så långt ifrån varandra som man tror.

3. T Bone Burnett


Även om T Bone Burnett började sin karriär som kompgitarrist åt Bob Dylan så är det i filmbranschen låtskrivaren har lämnat avtryck. Han gjorde sig skyldig till att popularisera den klassiska folklåten Man Of Constant Sorrow i filmen O Brother, Where Art Thou? En countryversion som gav honom en Grammy. Några år senare blev det en Oscarstatyett för låten The Weary Kind, från filmen Crazy Heart, som handlar om en åldrande, alkoholiserad, countrymusiker.

4. Taylor Swift


Vi är medvetna om att vissa musiker är svårare att få tag på än andra, men vi vill ändå se superstjärnan Taylor Swift i programmet. Alla känner säkert inte till att hennes karriär började på countryscenen i Nashville och att Jills vän Liz Rose skrev flera av popikonens tidiga låtarna. Kanske är det dags för Taylor Swift att återvända till sina rötter? Förslagsvis kan hon börja med att titta förbi Nashville.

5. Merle Haggard


Som ung satt Merle Haggard ofta bakom lås och bom. När han var fånge på San Quentin-anstalten fick han se Johnny Cash spela och kort därefter, ute i det fria, tog han upp sin egen musikkarriär. Merle Haggard har blivit en förgrundsfigur inom genren "outlaw country", en råare typ av musik med inspiration från rock'n'roll och blues, och anses vara en av de bästa textförfattarna sen gudfadern Cash himself. Dyker Merle Haggard upp i kvällens avsnitt kommer det inte som alltför mycket av en överraskning. Jill Johnson och Joel Alme ska trots allt besöka ett fängelse.

6. Zac Brown


Med sitt 8-mannaband Zac Brown Band har Zac Brown utmanat konventionerna inom traditionell country, och bevisat för lyssnarna att countryn kan förändras och utvecklas. För två år sen samarbetade han exempelvis med Dave Grohl från Foo Fighters på EP:n The Grohl Sessions. Det skulle vara trevligt att se honom i svensk teve berätta historien om hur hans karriär tog fart, den inkluderar bland annat grillad kyckling och att be Nashvilles mäktigaste skivbolag "dra åt helvete".

I årets säsong av Jills Veranda kommer Jerry Williams, Annika Norlin, Joel Alme, Adam Baptiste och Veronica Maggio titta förbi. Seinabo Sey var med i första avsnittet förra veckan.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE