Nyhet

Unikt kulturutbyte – visa upp ditt band i grannländerna

''Man kan kalla det en slags utomsvensk blind date''.

För två veckor sedan gick första gigget av stapeln på legendariska Loppen i Köpenhamn, nästa gång blir i februari på Bar Loose i Helsingfors. GAFFA har pratat med stonerrockaren Edward Forslund, som spelar med Riddarna och som är med och arrangerar Nordic Live.

– Målet är att det ska bli ett kulturutbyte. En klubb aktiv i alla nordiska länder. Så vitt jag vet har något av det här slaget aldrig arrangerats förut. Det är väldigt sällan som något sker utanför länens gränser, säger han.

Nordic Live sköts av Studieförbundet Vuxenskolan och vill man följa med till Finland i vår måste man vara över 18 och ha en studiecirkel, knuten till förbundet. Att starta en sådan kostar ingenting och man kan anmäla sig här. De som var i Danmark den 24 oktober fick spela med lokala danska band och de som hamnar i Finland får spela med finska.


– Man kan kalla det en slags "utomsvensk blind date". För publiken blir det kul att se olika band på scenerna. Alltid osajnat, alltid nya band. Vi vill ge så många som möjligt chansen att göra det här. Ett nytt event, en ny affisch, en ny känsla. Planen är att skicka band från de andra länderna till sverige också. Men det vet jag inte när det blir. Först blir det Finland i februari, Norge senare nästa år och sen kanske Sverige, om vi hinner med.

Den svenska folkbildningsrörelsen ligger Edward Forslund varmt om hjärtat. Han säger att det här inte hade varit möjligt utan den.

– I Danmark har de inte tio olika studieförbund, som vi har. Där är det mer att staten går in och hjälper spelställen att betala ut gager och liknande. De blir alltid förvånade utomlands över hur bra små band har det i Sverige. Hjälp med material och spelningar och liknande, säger han.


ANNONCE