Nyhet

Svenska artister hyllar Chris Cornell med konsert

"Jag fick en helt ny känsla för vad musik kan vara".

Edward Forslund från Riddarna har samlat ett gäng grymma musiker och satt ihop en hyllningsspelning till Chris Cornell på Pustervik den 14 juli.
 
– Vi kommer spela mestadels Soundgarden-låtar från 90-talets storhetstid, säger han till GAFFA och fortsätter:
 
– Jag vill göra en Cornell-kväll för att hålla den grymma musiken vid liv och hylla hans låtskrivande. Han hade en säregen musikalisk stil som har inspirerat många – inte minst musiker och sångare. Och så blir detta en schysst kväll för de som vill höra Soungarden-hits live och drömma sig tillbaka till det underbara 1990-talet.
 
När Edward Forslund hörde Chris Cornell första gången var han ett magsjukt barn på semester. MTV stod på och Black Hole Sun spelades.
 
– Chock. Jag fick en helt ny känsla för vad musik kan vara. Efter den dagen var det Soundgarden varje dag, hela tiden. Jag blev sjukligt besatt och lyssnade mer och mer maniskt. Så småningom hade jag plockat isär låtarna till atomer i huvudet för att förstå byggstenarnas magi. Det blev lite perverst en period. Men det lärde mig mycket och det har helt klart format mig musikaliskt.
 
Edward fastnade för det mörka, mystiska, skeva och vackra i Cornells musik.
 
– När hans första soloskiva Euphoria Mourning kom ut så bekräftade han bara sitt unika låtskrivande ytterligare och den skivan är fortfarande oslagbar. 90-talet ... gotta love it.
 
Beskedet om Chris Cornells död var för Edward en konstig upplevelse.
 
– Jag satt i soffan på morgonen och kollade nyheter när det började dyka upp på olika ställen att han hade gått bort. Trodde nog att det var internet som bluffade först, men ganska snabbt kom bekräftelserna. Det var så märkligt att en av ens största inspirationskällor inte fanns länge. Men musiken finns kvar, och det jag kan göra är att spela den. Och jag är väldigt glad över att göra det tillsammans med Victor, Johanna, Christine och Pontus, och att det blir på Pustervik och klubb Instant.
 
Hyllningskvällens husband, The Black Hole Suns, är följande:
 
Christine Owman (Mark Lanegan, Soko, Vånna Inget) 
 
Pontus Torstensson (Uran GBG, The Exorcist GBG, Sork, Exotique, Tentakel)
 
Johanna Hellqvist (Hunt, Tyred Eyes)
 
Victor Furbacken (Hästpojken, Exotique, Franska Trion)
 
Edward Forslund (Riddarna, Pink Milk) 
 
Till sist, ett märkligt sammanträffande: Chris sista concert var med Soundgarden i Detroit den 17 maj, och nästan exakt på datumet ett år tidigare (16 maj 2016) släpptes Edwards band, Pink Milk, debutsingeln Detroit ...
 
 
ANNONCE