Nyhet

''Handlar om hela den här SD-karusellen''

Movits har lämnat Äppelknyckarjazz för att så nya frön. GAFFA ringde upp.

Jävligt relevant. Det är precis så det känns för Joakim, Johan och Anders. Movits har både en sprillans ny platta redo att spränga högtalarna med och en kommande världsturné med dryga 50 datum. Det som är viktigt för trion är att i någon mån kunna använda en del av texterna som ett verktyg för att nå ut med ett visst budskap.

– Jag har svårt att tro att man ser hur det är i Sverige idag utan att reagera. Det känns jävligt relevant att skriva texter om det. En del av våra låtar är politiska och handlar om just hela den här SD-karusellen, säger Joakim Nilsson.

Den 28 oktober släpps Movits fjärde album, Dom Försökte Begrava Oss, Dom Visste Inte Att Vi Var Frön. Soundmässigt, enligt dem själva, är den av det modernare slaget. Det drar åt det elektroniska hållet, men med både synthar och saxofonsolon á la 80-talet – vilket den här gången kom att bli den största referensramen.


Vi har väl hela tiden flyttat fokus på något sätt. Kanske omedvetet. Vi vill göra låtar som har tempo och som man kan dansa till, men som ändå berör ett ämne vi känner att vi vill skriva om. Några låtar ligger på ett extremt personligt berättande plan som vi vet inte är livematerial. Vi försöker få till alla delar helt enkelt. På den här plattan har vi för första gången någonsin vågat ta ner tempot, säger Johan Rensfeldt och forsätter:

– Vår musik är i regel väldigt energifylld, men det kan bli för mycket av det också så det är viktigt att låta de lite lugnare låtarna ta lite plats. Den här skivan är nog nästan helt uppdelad. Vi vet att vissa hoppas att vi ska göra en Äppelknyckarjazz till, men det är inte det vi är intresserade av.

2015 års avslut fylls av en resa världen över, då releaseturnén för album nummer fyra tar Movits till både USA och Asien såväl som runt om i Europa. Det hela avslutas med en omfattande turné på hemmaplan, med minst tio datum på svensk mark i början av nästa år.


– Vi hade ju aldrig ens vågat hoppas på att få spela utanför Sverige, kanske Norge. Allt vi har fått utanför det har varit otroligt stora bonusar. Det finns helt klart en publik som fortsätter komma på våra spelningar. Det känns lite omvänt den här gången, att börja utomlands. Men det är rätt skönt, för då kan vi låtarna när vi väl är i Sverige. Nu kommer vi få värma upp och öva in oss inför publiken som inte fattar vad vi säger.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE