Nyhet

Maja Francis backstage-häng med Håkan Hellström och Veronica Maggio – "Galet och overkligt"

Snart ser du henne på Liseberg.

Maja Francis är för närvarande ute och ränner på vägarna, men tog sig ändå tid att svara på några konsertrelaterade frågor kring hennes kommande äventyr.

Hur skapar man en god konsertupplevelse och har du några särskilda tankar kring ditt Lisebergsgig? 

– Det går aldrig att forcera fram en upplevelse, allting handlar om energierna i rummet och mellan mig och publiken! Vad som finns i oss just den dagen. Jag gillar när jag får skapa en egen värld tillsammans med de som är där och lyssnar. Om det regnar kan vi låtsas att regnet är konfetti. Om det gör ont kan vi tillsammans torka tårarna med glitter. En bra konsertupplevelse för mig är när man får fly iväg för en stund. En plats där man känner att alla känslor får plats. Där alla känslor är okej. 


Hur hade din scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Då hade scenen och publikgolvet varit inuti en stor prism, med lysande blommor som växer ner från taket och från golvet. Kanske har alla varsin uppblåsbar stol som ser ut som en snäcka och taket skulle vara en rymd med glitterregn. Sen skulle alla få en liten ask med fortune cookies med sig hem. 

Vilken är världens bästa liveakt just nu?


– Senaste gången jag blev så där drabbad som jag älskar att bli var när jag såg Albin Lee Meldau i en trång liten källare i Oslo. Här fanns inga glowsticks eller saker att gömma sig bakom utan bara en man med en helt sjukt magisk röst. 

Vad har varit ditt största konsertögonblick som åskådare?

– När jag och min bästa vän snubblade in på ett halvtomt Berns en kall novemberkväll och upptäckte Bon Iver. Dolly Parton i Göteborg var också otroligt mäktigt att få uppleva. Och Florence And The Machine på intiman i Stockholm. 


Och galnaste?

– Att få vara med bakom scen på Håkan Hellströms första Ullevi-konsert när min kära vän Veronica (Maggio reds. anm) skulle gästa honom. Framför allt när vi fick sitta och lyssna på när de repade i ett litet omklädningsrum innan konserten. Galet och overkligt på så många vis. 

Vad är det märkligaste du har fått med dig hem från en spelning?


– En enhörning.

Om du skulle jämföra ett Maja Francis-gig med en film, vilken film blir det och varför?

– Det får nog bli Mood Indigo. En fransk film av Michel Gondry. Han går mellan fantasi och verklighet hela tiden. Det finns alltid en vrickad verklighetsflykt i hans filmer men också något otroligt mänskligt vemodigt så som olycklig kärlek.


Här ser du Maja Francis i sommar:
7 juli – Summer On Festival, Båstad
8 juli – Liseberg, Göteborg
9 juli – Kostergården, Strömstad
22 juli – Trästockfestivalen, Skellefteå
5 aug – Nynäskalaset, Nynäshamn
15 aug – Gröna Lund, Stockholm
19 aug – Musikens Makt, Luleå
26 aug – Eksjö Stadsfest, Eksjö

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE