Nyhet

1 år efter Kents avsked – här är banden som kan ta över

GAFFA.se – allt om musik

Gång på gång har vi rapporterat om att 90-talet är tillbaka och det är någonting vi kan fortsätta att konstatera – i alla fall i den fållan vi envist fortsätter att kalla indie.

Igår var det exakt ett år sedan Kent sa hej då och efter det har ett gäng nya (och lite halvgamla) visat tendenser till att föra Eskilstunabandets arv vidare, vare sig de vill det eller ej.

Här listar vi några band som är som klippt och skurna för dig som vill gå vidare, men ändå känna någon slags puls av Kent i dina ådror.


Tredje Pilen

Kalmar skickade för några år ur sig den hyllade akten Avantgardet. Nästa band att ge staden ytterligare indieglans kan mycket väl vara Tredje Pilen.

På sin färska singel får vi 90-talstypisk gitarrindie med svepande gitarrer och svepande sång. Detaljer som mycket väl kan fastna i ditt sinne om du råkar vara glad i exempelvis tidiga Kent.

Zander Nord


Att bli jagad av en bil på en avskild väg mitt i natten. Allt är svart och vitt. Det avslutande distkalaset. Texterna. Här finns mycket att hämta om du är ute efter indie vars hjärta bultar strax utanför kroppen. Helt oironiskt. Massa känslor och allt på en gång.

Kentz


Såja, andas ut och läs vidare. Du tror att vi erbjuder en klämkäck dansbandsversion av Kent som nåt att gå vidare med? Nej, fullt så simpelt är det inte. För om du bara ger Kentz version av Kräm en chans förstår du att här finns mer att hämta än vad man på förhand må tro. För här finns ingen tillstymmelse till hurtiga och folkkära toner, snarare får vi en form av stillsam, americana-aktig tackling. Givetvis svängig, men rimligt svängig.

Solen


Den kanske mest självklara ersättaren. Återigen kommer inte bandet hålla med, men det struntar vi i. I Solen finns det deppiga och hopplösa, men det indikeras också hela tiden att Solen är på väg mot de större scenerna. Att de har för avsikt att utveckla sitt sound och inte fastna i den där indiesörjan. Känner ni igen? Någonting säger oss att den här konstellationen har många fina år framför sig. Lyssna på deras senaste sanslöst fina singel.

Locals


Det tar inte lång tid innan man hör att Locals hittar mest näring ur Stone Roses. Och med det sagt låter det lite som att återigen få till sig Jones & Giftet/Havsänglar (som Kent hette innan Kent). Pulserande grooviga basgångar och 90-talsindie när den är som mest dansvänlig. Gruppen startade redan 2012 som en reaktionär kraft mot musikvärldens dåvarande vurm för soloartister. Nu ska bandet få sin väl beskärda del av strålkastarljuset igen – om Locals får välja.

Nord & Syd


Inte heller detta är ett purfärskt band. Snarare bär det på ett gäng riktiga indieveteraner. Men medlemmarna har en fallenhet för indie när den var som mest oskuldsfull och ska man tro medlemmen Martin Abrahamsson så var de en hårsmån ifrån att i sin senaste singel välja upplägget lugna verser och plattan i mattan på mellanspelen. Ni vet, Verkligen-style. Men de fegade ur. Vi får se vad framtiden har att utvisa, men faktum är att många Kent-sympatisörer ständigt hittar till den här gruppen.

Psykmissionen


De kraschade in i våra liv med låten Äckel. Alldeles nyligen släppte de nedanstående finfina låtar. Det handlar om tunga gitarrmattor och en frontare som skriker ur sitt liv. Så här utåtagerande var förmodligen aldrig Kent. Psykmissionen har inte heller för avsikt att sno nåt rakt av. Men man hittar energin och det det där illröda hjärtat i musiken.

Har du några tips på band som kan ta efter? Kommentera här nedan!


LÄS OCKSÅ: Gröna Lund budade hem The Hives


ANNONCE