Nyhet

Efterlängtad dokumentärpremiär – med kontroversiell stjärna

GAFFA.se – allt om musik

Det stormar ofta kring artisten M.I.A. och inte heller dokumentären om henne, som har världspremiär på Sundance i januari, har haft en problemfri väg till vita duken.

Redan 2013 hävdade M.I.A. att filmen hade blivit "svartlistad i vanliga kanaler", efter att regissören Stephen Loveridge hamnat i bråk med både Roc Nation och M.I.A:s skivbolag Interscope – Loveridge fick piratkopieringsjägarna IFPI busade på sig efter att han lagt ut en trailer för filmen i sociala medier. Om detta skrev bland annat The Huffington Post.
 
LÄS OCKSÅ: Svenska Akademien ger ut bok om Dylan-kalabaliken

 

Vid ett tillfälle ska filmskaparen och M.I.A:s vän Loveridge ha sagt att "han hellre skulle dö än att arbeta med filmen". M.I.A. uppgav själv så sent som i mars i år att hon inte visste hur hur det blir med dokumentären. Till Fact sa hon:


– Jag vet inte vad som händer med min dokumentär. Jag har inte pratat med Steven på flera år. Jag pratade med honom för några månader sedan, men jag tror att dokumentären om mig kan ta ytterligare tio år.

Artikeln fortsätter under videon.


Men nyligen meddelade alltså Sundance Film Festival att dokumentären Matangi / Maya / MIA har världspremiär den 21 januari 2018 i Park City, Utah. Den kommer att tävla i kategorin World Cinema Documentary Competition, mot andra dokumentärfilmer.

LÄS OCKSÅ: Kritiken rasar mot Bono – efter intervjun

Filmmaterialet ska vara hämtat  från "en aldrig förut visad skatt av privata bilder som spänner över 22 år" – filmade av M.I.A. och hennes vänner – från att hon var en tonåring invandrare i London till att hon blev en internationell popstjärna. Filmen beskrivs som ett "intimt porträtt" av Maya Arulpragasam, en artist som "fortsätter bryta mot konventionerna."


LÄS OCKSÅ: Här är låtarna som spelats mest

ANNONCE