Nyhet

BOKREAN: Här är årets stora fynd

GAFFA tipsar om de bästa musikböckerna.

Nu har årets stora bokrea startat, med en uppsjö av alla sorters böcker till förmånliga reapriser. Vi på GAFFA har med ljus och lykta letat igenom några av de största bokförsäljarna i landet för att finna våra bästa tips på nu prissänkta titlar din bokhylla sedan länge längtat efter att få tugga på, och som du i alla fall borde bläddra igenom. God läsning. 

Historien Om Leila K – av Petter Wallenberg

Historien om Leila K är ett inträngande, men samtidigt kärleksfullt porträtt av en av Sveriges mest färgstarka och omtalade göteborgska rapartister, och ett undersökande reportage från Stockholms undre värld. Boken utforskar huvudpersonen och undersöker vad som är sant bakom allt som påståtts och sagts om Leila K. Författaren Petter Wallenberg har växt upp med Leila K som idol och långt senare – när hon själv sedan länge hade lämnat musiklivet – sökt upp henne för ett musikaliskt samarbete. Den här berättelsen har sin upprinnelse i det mötet och tiden efter det.


Yngwie J. Malmsteen : Såsom i Himmelen, Så Ock På Jorden – av Anders Tegner

Boken om Hässelbygrabben Yngve Lannerbäck, mer känd som Yngwie Malmsteen. Boken om mannen, myten och legendarens dröm och väg mot att bli världens bästa rockgitarrist. Förutom berättelsen om ikonens liv inkluderas det även ett rikt, aldrig tidigare publicerat bildmaterial. Här finns bilder tagna av några av världens främsta rockfotografer men också bilder från privata bildsamlingar.

A Little Listory : Nick Cave & Cohorts 1981-2013 – av Bleddyn Butcher


A little history är ett extraordinär dokument, om Nick Caves kreativa karriär från hans explosiva extravagans i första bandet The Birthday Party till den lugnare pysande oron i Push The Sky som han släppte med The Bad Seeds 2013.  Allt inramat genom suddiga snapshots, spotlightbelysta visioner och praktfulla, teatraliska porträtt. En blandning av det uppriktiga och kusliga, det spontana och tålmodigt iscensatta. Den perfekta coffeetableboken för när du vill bläddra igenom en av vår tids mest ikoniska artister.

Kent - Waldersten : Lägg Er Inte I! – av Jesper Waldersten

När Sveriges största rockband släppte nytt album var det kanske årets händelse i musiksverige: Kent släppte sitt album Jag Är Inte Rädd För Mörkret den 25 april 2012. I ett nära samarbete med bandet gjorde konstnären Jesper Waldersten ett riktigt praktverk, lika vackert och mångbottnat som Kents musik.


I text och framför allt bild och foto tolkar Waldersten bandet, skivan och deras arbete under inspelningen av den. En fantastisk bok som älskas av inte bara Kents fans utan också av bokälskare och Jesper Walderstens publik. Kent Waldersten - Lägg er inte i! är ett närmast kosmiskt möte mellan musik, konst, formgivning och boktryckeri. Missade du att inhandla detta verk 2012 är det absolut hög tid att få hem ett exemplar under årets bokrea.

Han Sitter Där Nere Mellan Clapton Och Hendrix: Jan Olofssons Galna Tripp Genom Pophistorien – av Sven Lindström

Jan växte upp i en liten etta i Malmö, men från radion i köket kom ljud från en helt anna värld. Radio Luxemburg och den dundrande rocken lockade mer än pappas rörmokarjobb. Som 13-åring slog han igenom som Sveriges yngsta rockkung. Men det var inte där hans talanger låg. Som manager, spinndoktor, skivbolagsboss, fotograf och partyproffs blev han Sveriges mest kända popdoldis i London under hela 60-talet.


Han delade rum med The Beatles i Hamburg, fixade det enda svenska skivkontraktet med demonproducenten Joe Meek, var husfotograf på TV-programmet Ready Steady Go!, sågs längst fram i VIP-kön på alla Londons inneklubbar, vaknade bakis i Brian Epsteins gästrum dagen efter releasepartyt för Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band, startade skivbolag och nattklubb, bjöds på köttbullar av Cat Stevens mamma och hjälpte Stikkan Anderson att lansera ABBA i USA flera år innan genombrottet. Han kände alla, gjorde allt och fotograferade det mesta. Missa inte historien om Olofssons episka och märkliga resa genom musikhistorien.

Sebbe Staxx: Musiken, Brotten, Beroendet – av Sebastian Stakset och Niklas Malmborg

I november 2013 sitter Sebbe “Staxx” Stakset i Slakthusområdet i Stockholm med fotboja och blickar tillbaka på sitt liv. Han avtjänar sitt tredje straff på sju år, och intalar sig själv att det får räcka nu. I sin självbiografi berättar han om uppväxten i Stockholmsförorten Bagarmossen, där mobbarnas sparkar och slag är vardag och där en oförstående vuxenvärld bara tittar på. Han lockas in i kriminaliteten som en revansch mot mobbarna och alla de som aldrig trott på honom.


Men kriminaliteten har en baksida, ett mörker, stress och droger. Fängelsestraffen avlöser varandra redan i unga år och den kriminella identiteten cementeras. Men där finner Stakset också något annat, kreativitetens kraft. Sebbe är med och startar hiphopgruppen Kartellen, som slår ner som en bomb i Sverige. Hyllade låtar, album och pjäser följer. Men det är en lång resa. Som han beskriver det själv:

– Jag är bara 28 år gammal men det känns ibland som jag redan har levt flera liv.

Memoarer. Första delen – av Bob Dylan


Bob Dylans New York är en magisk möjligheternas plats med ett överflöd av musikklubbar och caféer, ständiga nattliga fester, nya litterära rörelser på framväxt, snabba kärleksaffärer och tillfälliga förbindelser men också nya vänskapsband för livet. Melankoliska hågkomster varvas med genomträngande och skarpa iakttagelser av den tid som var. Ibland lämnar berättelsen både tid och rum och gör utflykter till New Orleans, Woodstock och Minnesota.

Med den oslagbara berättarbegåvning som endast Bob Dylan kan uttrycka, skapar han sin alldeles egen betraktelse över livet och de människor och platser som format honom och hans konst. Det är en personlig skildring om en omtumlande tid och ett närgånget porträtt av en förgången samtid. Ibland avslöjande, ofta lågmält humoristiskt, alltid poetiskt och passionerat. Dylan gör en fascinerande reflektion över sin tidigare så slutna tankevärld. Missa icke.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


ANNONCE