Nyhet

Malmöfestivalen levererar – presenterar nya tunga bokningar

GAFFA – alt om musik

Det är en härlig lista artister och band vi får till oss när Malmöfestivalen återigen presenterar nya akter.

Kolla in rubbet med arrangörens kommentarer:

Albin Gromer
När Malmösonen Albin Gromer dök upp på musikscenen 2011 utnämndes han av kritikerna som representant för en ny svensk soulrenässans. I vår släppte han sitt andra album ”Narren”, en organisk, poetisk och existentiell samling låtar som är svår att värja sig mot. Upplagt för en både inkännande och euforisk stund med Albin Gromer!  


Damn! + Kristin Amparo + Shirin
Musikkollektivet Damn!, främst känt som mångårigt kompband till Timbuktu, gör gemensam sak med soloartisterna Kristin Amparo och Shirin El-Hage. I sommar ger de sig ut i landet för att bjuda på funk, soul och rytmer där Kristin Amparo och Malmöbördiga Shirin El-Hages sång förenar sig med Damns! grymt svängiga sound.

Janice
Stockholmsartisten Janice gör poppig och blåtonad r&b inspirerad av Prince, Michael Jackson och Whitney Houston. 2016 debuterade hon med singeln ”Don’t need to”. I år har hon flyttat fram positionerna ytterligare med låtar som ”Love you like I should” samtidigt som hon jobbar på ett debutalbum. DN utnämnde Janice till ett kulturhopp inför 2017. Vi kan bara hålla med - detta kan bli stort!

Johnossi
Sång, gitarr, trummor och en frenesi som sparkar undan det mesta. Alla som sett Johnossi live vet att bandet är något av en tornado av energi. Nu är John Engelbert och Oskar ”Ossi” Bonde tillbaka med albumet ”Blood jungle” där rockstöket fått fler nyanser. Räkna med både nya låtar och etablerade benknäckarhits som ”What’s the point” när duon intar Stora scenen!


Jireel
Kanske har ni hört hiten ”Cataleya” och Jireels egensinniga flow och självklara ordkonst? Den unga rapparen från Rågsved söder om Stockholm har på kort tid växt fram som en av landets mest uppmärksammade hiphop-löften. Jireel har en kaxig och modern stil som smittar, det hörs såväl i debutlåten ”Här & Nu” som på nya grymma EP:n ”Jettad”.

The Tarantula Waltz
Ta en dos Damien Jurado, en skvätt Bob Dylan och ett alldeles eget driv och ni har The Tarantula Waltz. Markus Svensson, som är mannen bakom artistaliaset, har fått både kritiker och lyssnare att höja ögonbrynen över sin målmedvetna folkindie. Senaste albumet ”Blue As In Bliss” är en utveckling såväl konstnärligt som publikt. Att The Tarantula Waltz blivit utvald som öppningsakt på The War On Drugs Europaturné är ett kvitto på det.

Iiris Viljanen
Hon är en av våra mest kritikerrosade popartister just nu. Iiris Viljanen var tidigare ena halvan av indieduon Vasas flora och fauna. Under det senaste året har den 29-åriga finlandssvenskan blommat ut som soloartist. I oktober 2016 kom hennes album ”Mercedes”, en skiva med ett socialrealistiskt berättande som hyllats av kritiker och publik. Ni förstår hur exalterade vi är att hon nu kommer till Malmöfestivalen?

Maxida Märak
Skådespelare, musikproducent, urfolksaktivist och artist! Maxida Märak arbetar inom fler områden än de flesta. Som musiker känner vi igen henne för att förena sin kamp för samernas rättigheter med en grym mix av tunga beats, rap och jojk. På senaste EP:n ”5” firar det nya triumfer. Vi längtar efter att få dansa till Maxida Märak i augusti!


Joy
På bara några år har Joy etablerat sig som en av Sveriges viktigaste och mest kompromisslösa rappare. Från starten med singlarna ”Kattliv” och ”Glädjeflickan” till EP:n ”Inte God Men Gud” som nominerades till en Grammis 2017 har hon redan satt sitt avtryck i den svenska musikhistorien. Vi kan bara upprepa hennes egna ord: ”Joy är något som ingen annan är”!

Säkert!
Annika Norlins sätt att väva in träffsäkra formuleringar om vardagen och livet i de finaste popmelodier har nått ut till många. Oavsett om det handlar om hennes engelskspråkiga band Hello Saferide eller svenskspråkiga Säkert! Nu kommer hon till Malmöfestivalen med senaste Säkert!-albumet ”Däggdjur” i bagaget - det blir fint och alldeles perfekt!

Tjuvjakt
Efter succén med debutalbumet "Välkommen till Mångata" 2016 har hiphop-kollektivet Tjuvjakt mötts av en allt bredare publik på festivaler och klubbar. Tjuvjakts hiphop är charmig, påhittig och har en livsbejakande mentalitet. Detta i kombination med sköna beats och en humoristisk underton gör dem till en lika uppskattad som frisk fläkt i svenskt musikliv!


Tensta Gospel Choir
Tensta Gospel Choir är hårt och mjukt, rent och smutsigt, rått och slipat, kroppsligt och själsligt. Alla nyanser av livet! Sedan starten har kören samlats i Tensta i västra Stockholm för att experimentera med musik från gospelns olika epoker. Resultatet är en god blandning av spirituals, klassisk och modern gospel, jazz, blues, soul och funk! 2016 firade kören sitt 20-årsjubileum och som liveakt lämnar de ingen oberörd!

Urban Mashup
Ett flertal av Malmös och Lunds nya och spännande artister går ihop för en helkväll med fokus på reggae, soul, hiphop och r&b. Uppträder gör DJ Eka Scratch, hiphop-sångaren O-Hund, r&b-artisten Norea, reggaelöftet Antonio D, souliga Soleil Camara, sångerskan Marianne Da Cruz, Lundarapparen Sabotage, musikern och poeten Conakry och rapparen Tredje Ögat. Det blir glädje, energi och känsla!

Nytt för i år…
…är Lunchkonserter vid Gustavscenen! Njut av sköna melodier och olika musikaliska utflykter mitt på dagen med följande artister:


Alice Hernqvist Kvartett
Malmöbaserat band som spelar improvisationsbaserad musik med rötter i jazzen och med mycket inspiration från vemodet och lyriken i svenska visor.

Hazelius Hedin
En komplett och färgstark duo som med bländande briljans spelar allt från medeltida ballader, sjömanssånger och kärleksballader till instrumentala danslåtar.

Tegla Kvartett
En musikalisk verklighetsflykt till drömmarnas Paris. Klassiska stråkar möter jazz och chansons. Hjältar som Satie och Edith Piaf dyker upp i nya spännande arrangemang.


Janerik Lundqvist tolkar Leonard Cohen
Janerik Lundqvist gör personliga tolkningar av Leonard Cohen på svenska där Cohens orignaltexter är översatta av bland andra Ulf Lundell, Mikael Wiehe och Rickard Wolff.

Luncha med Mozart
Pianisten Frederic Schöning och violinisten Rose-Marie Björklund ger en varierad lunchkonsert med Mozarts ljuvliga, eleganta och dramatiska kompositioner.

Operafabriken – Romeo och Julia
Bellinis opera framförd av operasällskapet Operafabriken. Sjungs på italienska med texter om handlingen på svenska i bakgrunden. Ackompanjemang av pianisten Ilpha Kozhabekova.


Red Riot Trio
Traditionell jazz från svunna tider och många olika genrer. Bandet varierar i storlek men är aldrig mindre än en duo.

We Float
We Float gör musik som rör sig mellan det avskalade och stilla till det intensiva och dramatiska. Musiken är skriven av basisten Anne Marte Eggen.

Grand Tango
Låt dig förföras av tangons lockrop tillsammans med den Malmöbaserade tangosextetten Grand Tango. Konserten sker i S:t Petri kyrka!


Malmöfestivalen sker 11-18 augusti. Kolla in tidigare bokningar

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE