Nyhet

Band deporteras från USA

Fängslades när de skulle ta sig in i landet.

I fredags ​​eftermiddag skrev den italienska trion Soviet Soviet ett långt uttalande på Facebook där bandet förklarar varför de ställer in de kommande amerikanska turnédatumen denna och nästa vecka. De har nämligen blivit deporterade.

Bandet, som är baserade i staden Pesaro, landade i Seattle på onsdagseftermiddagen. Gruppen reste under ESTA (även kallat Visa Waiver Program), som ska göra det möjligt för medborgare i nästan 40 länder att resa till USA utan att behöva skaffa något specifikt visum. ESTA används ofta av band som kommer till USA när de bara är tänkta att spela obetalda spelningar. Att få betalt för arbete i USA under en resa genom ESTA är förbjudet.

Enligt gruppen hade de tre medlemmarna med sig ett brev från deras amerikanska skivbolag, som förklara att musikerna hade planerat att utföra ett antal promotionella obetalda framträdanden i USA, bland annat ett liveuppträdande på radiostationen KEXP i Seattle, samt ett antal framföranden på South by Southwest-festivalen i Austin, Texas.


Soviet Soviet hävdar att de fick sitta i förhör i flera timmar, där "agenter" (förmodligen US Customs and Border Protection-officerare) nekade dem att komma in i landet. De blev tagna från flygplatsen till ett fängelse och hölls fängslade över natten innan de eskorteras till ett plan och skickats tillbaka till Italien. De tre säger att de behandlades som brottslingar.

I sitt uttalande, säger Soviet Soviet att agenternas vägran att tillåta bandets inträde till landet verkar ha grundats av det faktum att gruppen behövde arbetsvisum för att komma in i USA. Detta eftersom två av de platser bandet skulle uppträda på hade för avsikt att ta inträdesavgifter. Med det sagt hävdar bandet att de inte skulle tjäna några pengar på någon spelning i USA.

Det återstår att se om andra musiker kommer att möta liknande omständigheter när de anländer till den amerikanska gränsen under de kommande dagarna. Under denna periosd är det ett extra tryck, då SXSW drar igång idag, och hade nästan 600 utländska akter år 2016.


Se Soviet Soviets video till låten Further här nedan:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


ANNONCE