Nyhet

Yran med stort artistsläpp

GAFFA.se – allt om musik

Storsjöyran laddar inför sommaren och presenterar nu stolt bland annat Östersundsakterna Orkid och Junior Brielle som återvänder hem. Så här skriver arrangören om yrans nykomlingar.

Loreen

När Loreen i sommar uppträder på Yran är det på ett annat sätt än vi vant oss att se henne. Nämligen i Teatersalongen endast ackompanjerad av en pianist kommer hon framföra sina låtar avskalade. En exklusiv och intim konsert med hennes stora, uttrycksfulla röst i centrum. Loreen slog igenom med sin vinst i Eurovision Song Contest. "Euphoria" blev en världshit som nådde förstaplatsen på topplistorna i hela 21 länder. Sent 2017 släpptes albumet Ride där hon samarbetade med musiker ur indiebandet Amason. En stor stjärna i litet format!


Newkid

Alexander "Newkid" Ferrer slog igenom med hitsen "Jag gråter bara i regnet och Baby" men har inte släppt musik sedan 2011. 2017 gjorde han comeback med singlen Kate Moss producerad av Vinter. Det är en mognare Newkid vi får höra. Soundet har blivit aningen hårdare och texterna har formats av nya livserfarenheter. Modern, välproducerad pop med drag av hiphop och R&B.  En kreativ utveckling som lett till hans stora genombrott. Välkommen tillbaka, Newkid.

Jennie Abrahamson


Jennie Abrahamsons femte album "Reverseries" släpptes i början av 2017 och hyllades unisont av kritikerna, med bland annat full pott (10/10) i Sonic Magazine. Skivan nominerats också till "Årets Pop" på P3 Guld. Under året som följt på släppet har hon turnerat med sitt band i Europa varvat med engagemang i Hans Eks orkestersatsning Bowie in Berlin. Till Yran kommer hon med en soloshow där multiinstrumentalisten Abrahamsson skapar dynamik genom att spela såväl piano och gitarr som marimba.

Junior Brielle

”Just nu förkroppsligar bröderna Röhdin från Östersund allt jag älskar med musik” så skrev Fredrik Strage, en av Sveriges tyngsta musikkritiker, i DN strax efter att Junior Brielles  debut-EP Blod släpptes. Vid den tidpunkten hade de redan hunnit blivit P3-älsklingar, hamnat på flera av Spotifys stora spellistor och kallats årets debut i TV4 Nyhetsmorgon. Duo, som blandar Kents melodiska melankoli med Robyns dansanta dekadens, är kort sagt den creddigaste akten från Jämtland sedan Annika Norlin slog igenom. Och det här är ett genombrott som bara börjat. Det är med spänning vi ser fram hur stort det här hunnit bli lagom till Junior Brielles första spelning på Yran.


ORKID

Steget från lokala talangtävlingar till internationell framgång kan tyckas vara långt. Med det är just vad blott 21 år gamla Matilda Melin från Östersund lyckats med. Under sitt alias ORKID skapar hon modern eletropop som på kort tid rönt stor framgång, inte minst i USA där hon har en stor del av sina lyssnare. Singlarna Only if you wanted me to, Wasted, Running back och Soulmates har sedan hon debuterade förra sommaren streamats miljontals gånger på Spotify. ORKID är inte bara ett stort hopp för Jämtländsk musikexport utan av landet snabbast stigande stjärnor på pophimlen.

Fricky


Umeårapparen Fricky har en bakgrund i duon Broder John & Friman och har även ingått i kollektivet Random Bastards sedan 2012. Solo låter han R&B möta afropop, hiphop-beats och panflöjter. En vild mix han lyckas få att kännas helt självklar som försett honom med såväl hög rotation på P3 som miljontals lyssningar på Spotify. EPn Aqua Aura släpptes under våren och befäste hans position som en av de mest respekterade artisterna på den svenska hiphopscenen just nu.

Clara Mae

En av årets mest hypade nya talanger heter Clara Mae. Hon slog igenom 2016 med låten "Taped Up Heart" som var ett samarbete med norska DJ-duon KREAM och som i skrivande stund streamats över 90 miljoner gånger på Spotify. I somras skrev hon kontrakt med amerikanska Atlantic Records och spås nu en lysande framtid som internationell popstjärna. Något som senaste singeln ”I forgot” som släpptes i april verkligen understryker potentialen i. Först Yran, sedan världen!


ROS

ROS bryter ny mark inom svensk hiphop. Med inspiration från modern trap med influenser av klassisk R&B har hon skapat ett fräscht sound med. Med sina arroganta textrader hoppar hon mellan svenska och engelska i magiska låtar som tagit plats bredvid de stora namnen på spellistorna. Sigeln 20K är redan en stor klubbhit och med ny musik på gång, egen klädkollektion och modelluppdrag för Adidas har framgångarna bara börjat för ROS.

Arvvas


I norska duon Arvvas möts samiska musikerna Sara Marielle Gaup och Steinar Raknes genom joik och americana och skapar ny musik full av energi. Raknes är en orkester i sig själv med sin raspiga stämma och nyskapande krumsprång på kontrabas. Tillsammans med Gaups traditionsrika och innovativa joik smälter Arvvas musik samman som två älvar som möts. Musiken är vacker, stilren och melodiös och samtidigt spontan och lekfull.

Storsjöyran i Östersund sker den 27-28 juli. Klara artister sedan tidigare är Kraftwerk, Ziggy Marley, Zara Larsson, Thåström, The Vaccines, Wolfmother, Jill Johnson & Vänner, Hov1, Sabina Ddumba, Magnus Carlson, Kaliffa, Sarah Klang, Lisssie, Public Service Broadcasting, Blues Pills, Maxida Märak, Docenterna, Ulf Stureson, Lamix och Slowgold.

ANNONCE