Nyhet

Musiker bland de nominerade till nya ”Nobelpriset”

GAFFA.se – allt om musik

Efter kontroverserna kring Svenska Akademin tidigare i år, och efter deras beslut att inte dela ut något nobelpris i litteratur tog journalisten och författaren Alexandra Pascalidou initiativet till att starta en ny Akademi.

Bakom den nya akademin, som kort och gott heter "Den Nya Akademin" finns flera kända personer, däribland Bianca Kronlöf, Joakim Thåström, Maria Sveland, och Jason "Timbuktu" Diakité.

LÄS OCKSÅ: 'American Idiot' klättrar på topplistorna inför Trumps besök


I slutet av förra månaden meddelade Den Nya Akademin att de kommer dela ut ett eget ”Nobelpris” i litteratur. Och idag presenterades de nominerade. Bland de nominerade finns flera kända författare som Kerstin Ekman, Margaret Atwood, Haruki Murakam, Jonas Hassen Khemiri och J.K. Rowling. Men också musikerna (och författarna) Ulf Lundell och Patti Smith.

Förutom att de båda artisterna är skickliga låtskrivare har de också skrivit flertalet romaner. Ulf Lundell är kanske allra mest känd för sin debutroman Jack (1976), som kallats sin tids ”generationsroman”. Och så sent som i maj i år släpptes han senaste roman Vardagar.

LÄS OCKSÅ: "Jag har inga vänner kvar – visst är livet underbart”


Bland Patti Smiths litterära (icke tonsatta) verk finns bland annat den kritikerrosade Just Kids (2010), som skildrar hennes liv och relation med den älskade vännen och fotografen Robert Mapplethorp i 70-talets New York.

Den Nya Akademins litteraturpris delas ut den 10 december – samma dag som Nobelfesten äger rum och på Den Nya Akademins hemsidan kan du nu vara med och rösta fram vinnaren. Se alla de nominerade och rösta här.


ANNONCE