Nyhet

Ny SVT-satsning frossar i älskad och hatad musikgenre

GAFFA.se – allt om musik

Artisten Andreas Lundstedt har i många år fått dansgolv att gunga både i Sverige och utomlands tillsammans med gruppen Alcazar. I sin genre en av Sveriges framgångsrikaste musikgrupper någonsin. Men, hur föddes Andreas intresse för musiken och discon framför allt?

I ny serie på SVT berättar han om sina egna upplevelser och om sin önskan att ha varit där när det hände. Vad han missade får vi insyn i under alla möten med de som faktiskt var där. I sex delar med start 22 augusti möter tittaren klassisk mark och får träffa personerna som la grunden för discoexplosionen som spred sig över världen under den andra hälften av 1970-talet.

Avslöjat: Instagram med stor musikrelaterad förändring

– Ser så fram emot att under sex veckor få ta med mig tv-tittarna in i min alldeles egna discokula. Det blir högt och lågt, mestadels högt naturligtvis, säger Andreas Lundstedt i ett pressmeddelande.

I det första avsnittet berättar han historien om den ikoniska filmen Saturday Night Fever.


"Det är svårt att tänka sig idag att en av världens största filmer inte ens skulle blivit av om en redaktör på magasinet New York inte ändrat sig och slutligen publicerat en artikel om stadens discoscen", står det i pressmeddelandet.

MEST LÄST: Metallica slår rekord i Sverige

Andreas träffar och får danslektioner av bland andra koreografen Deney Terrio som i fem månader övade med John Travolta inför filmen, Travoltas motspelerska Karen Lynn Gorney och journalisten, Nik Cohn vars artikel om New Yorks arbetarklass helgnöje startade en kedjereaktion utan dess like.

Vidare i serien tar TV-teamet sig till platser som Studio 54 och får en djupare inblick i hur discon föddes och nästan dog. Det bjuds på historien om den famösa Disco Demolition Night när tiotusentals människor i ett led av en antidiscokampanj kom till en baseballmatch i Chicago för att bevittna radioprogramledaren Steve Dahl spränga tusentals discoskivor i luften. Om HBTQ-rörelsens betydelse för genrens attribut och om hur sjukdomen AIDS nästan tog död på discoscenen. Varför musiken fortfarande funkar på dansgolven och hur den lever vidare än idag över 40 år senare.


Som regissör till serien hittar vi den ytterst erfarna musikjournalisten Petra Markgren Wangler.

LÄS OCKSÅ: Niclas Frisk återupplivar sitt kultband

ANNONCE