Nyhet

Electronica-pionjären påstår att han är hjärnan bakom Iphone

GAFFA.se – allt om musik

Artisten Moby påstår att han gav företaget Apple idéerna till Ipod och Iphone.

Den 52-årige elektroniske artisten och mångsysslaren, vars riktiga namn är Richard Melville Hall, påstår i en intervju med The Guardian att det var han som gav Steve Jobs och dennes kollegor idéerna till musikspelaren Ipod och den banbrytande innovationen Iphone. Två av företagets storsäljande produkter.

När den intervjuande journalisten, Sophie Heawood, beskriver honom som en pionjär svarar Moby:

"Ja, en rolig grej är, och jag har tvekat att prata om detta för att det låter som nonsens eller självelåtenhet ..."

Sedan berättar han om hur han när det begav sig förklarade för Jimmy Dickson, en av cheferna på Apple, att de behövde en egen MP3-spelare. Detta var tiden då företaget lanserade Itunes och deras handdator Newton nyligen hade floppat. Företaget ska inte ha varit särskilt sugna på att nappa på Mobys tips, men han ska ha insisterat.

"Ett eller två år senare tog de mig till ett hotellrum på Crosby i New York och räckte över den första Ipodden och sa: 'Steve ville att du skulle ha den här.' Jag sa: 'Ni vet att den här grejen kommer att ha både kamera och telefonmöjligheter i framtiden?' De skrattade och sa att det aldrig skulle hända."

Detta är inte första gången som stjärnmusikern är stor i mun. I en intervju med den amerikanska radiostation WFPK i början på året hävdade han att CIA delade med sig av information angående Donald Trumps Rysslandskontakter eftersom musikern hade många följare i sociala medier (!) – och att underrättelseorganisationen kunde dra nytta av det.

Moby är aktuell med sitt 15:e studioalbum Everything Was Beautiful and Nothing Hurt, som släpptes igår fredag.

ANNONCE