Nyhet

Punkband väckte oro på Pensionsmyndigheten

GAFFA.se – allt om musik

Det klassiska punkbandet Mögel återförenades och släppte en låt om Pensionsmyndighetens orange kuvert – det fick myndigheten att reagera.

Mögel var ett av de band som var med under den svenska punkens barndom i slutet på 70-talet och sågs ofta spela på den mytomspunna punkklubben Oasen i Rågsved. Bandet bildades i Farsta 1978 av Ulrika Malmgren, Gitte Lilja, Marie Wrengler och Eva Bergström, och splittrades sedan 1983.

Nu, 35 år senare är bandet tillbaka och aktuella med den nysläppta singeln Mitt Orange Kuvert – en låt om ångesten Pensionsmyndighetens kuvert framkallar. Något som fått Pensionsmyndigheten att reagera, skriver tidningen Arbetaren.

LÄS OCKSÅ: Roskilde presenterar avslutande marathon-spelning 

– De ville försäkra sig om att låten inte var någon sorts reklam för nån som säljer pensionsförsäkringar eller så. Jag fick förklara för dem att det handlade om ett punkband som gjort en låt om vilken usel pension man får som kulturarbetare. Inte om varumärkesintrång, säger Mats Hammerman på skivbolaget.

Efter att man rett ut att det hela handlade om konstnärlig verksamhet ska tonen ha blivit trevligare och Pensionsmyndigheten var helt okej med låten.

LÄS OCKSÅ: Stjärnornas bästa halloween-utklädnader

– Först kändes det lite otäckt att en myndighet ringer för att vi släpper en låt. Vi började tänka på om vi gjort varumärkesintrång på något sätt. Efter ett tag kändes det mest komiskt att de hört av sig, säger Eva Bergström från bandet till Arbetaren.

LÄS OCKSÅ: SPELLISTAN V 44 – hör veckans bästa låtar 

ANNONCE