Nyhet

Lars Winnerbäck: "En del om samhällsklimat, död och ångest"

GAFFA.se – allt om musik

Lars Winnerbäck går idag ut med albumtitel och låtlista inför det kommande skivsläppet som sker 27 september. Albumet går under titeln Eldtuppen och en av Sveriges största singer-songwriters har en lång utläggning om det och en del annat. Läs hela meddelandet:

"Jag har skrivit låtar i så gott som hela mitt liv. Ändå vet jag inte hur man gör. Ändå skriver jag igen. Det här är resultatet av elva korta ögonblick när jag ansett att jag lyckats göra ord och toner av det jag går och känner och tänker på. Dom flesta ögonblicken hände på hösten 18 och vintern 19. Det blev till slut min tolfte skiva, och den fick heta ”Eldtuppen”.

Jag kan i efterhand bara konstatera att det kom att handla mycket om att börja om. Jag tror att jag sjunger det på tre skilda ställen på skivan. Att börja om. Inte som ett ekorrhjul, utan mer som att livet överraskar. Det är väl på det hela taget en rätt uppåt skiva. Eller, jag vet inte. Jag tycker det. För mig kan det handla om att jag skulle bli farsa igen, om att ha tonårsbarn, om äktenskap, om att passera fyrtio. Och så kärleken förstås. Den stora, den vackra och den svåra. En del ofrånkomligt neråt också såklart. Toppar och dalar verkar också blivit ett tema. En del om samhällsklimat, död och ångest. Och så en sång om Stockholm, och en hälsning från dom schweiziska alperna. Kanske känner du igen dig i något, eller så känner du bara igen mig i allt. Sånt kan ju variera. Vi får se.

Själv är jag iallafall nöjd. Det brukar inte vara länge, men den här gången har jag tagit mig god tid med skrivandet och med att försöka få ihop en helhet, ett album.
Det är inte första gången jag spelar in i Grouse Lodge studios på Irland. Alltså, vilken ynnest att få spela in live med fullt band i en sessionstudio i två veckor och slippa sitta i strumplästen i nåt litet kyffe och göra lite i taget. Jag vet att jag är en lucky bastard. Samma fantastiska band som under senaste sommarturnén. Se cred längre ner.

Jag tycker om låttexter och jag tycker om credlistor, men så himla mycket mer finns inte att säga om en skiva. Det är lite som uppsnack och intervjuer inför en sportsändning. Det är bara att gå ut och göra sitt bästa. Punkt."

Skivan spelades in av Ronny Lahti i Grouse Lodge Studios, på den irländska landsbygden i Westmeath, under två veckor i maj 2019. Assisterande tekniker där var Alex Borwick, och produktionsassistent och chaufför var Krille Stråth. I juni mixades skivan, igen av Ronny Lahti, i studio Pellotrone i Stockholm. Och slutligen mastrades allt av Hoffe Stannow på Cosmos Mastering.

Låtlistan för Eldtuppen:

 1. Tror jag hittar hem
 2. Paradiset
 3. Eldtuppen
 4. Hur och vem och vad
 5. Skulle aldrig hända oss
 6. När jag såg dig
 7. Vykort från Alperna
 8. Precis det där
 9. Död och himmel
 10. Stockholm i okt
 11. Hymn

Personer som medverkar på skivan:

Lars Winnerbäck - sång, gitarr
Jerker Odelholm - bas
Jonna Löfgren - trummor, percussion, kör 
Therese Johansson - sång, gitarr, percussion 
Tomas Hallonsten - klaviatur, trumpet 
Staffan Johansson - gitarr
Carl Ekerstam - gitarr, kör
Per Texas Johansson - saxofon (Tror jag hittar hem), klarinett (Hymn)

I november blir det stor arenaturné i både Sverige och Norge. Turnépremiär i gamla hemstaden Linköping och som en stor final kommer Winnerbäck för första gången till Globen i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Stockholm stad vill begränsa antalet konserter på populär klubb

ANNONCE