Nyhet

First Aid Kit prisas

GAFFA.se – allt om musik

Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit tilldelas årets Ulla Billquist-stipendium. Priset delas varje år ut till en kvinnlig musiker som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen. I år blir första gången en duo delar på stipendiet.

– Vi är hedrade att få ta emot Ulla Billquist-stipendiet. Vi kände inte till henne innan, men vilken inspirerande kvinna och vilket sorgligt livsöde. Ulla visar på hur betydelsefull musik är i svåra tider. Att ge våra lyssnare tröst i vardagen har alltid varit ett mål för oss. Det är något som Ulla gjorde, och fortsätter göra, för dom som lyssnar idag, säger First Aid Kit om utmärkelsen som kommer med 30 000 kronor.

Ulla Billquist-stipendiet delas ut av Folkets Hus och Parker som motiverar valet av årets pristagare såhär:


”Med ödmjukhet, glöd och passion har de under många år lyckats trollbinda sina lyssnare, både live och på skiva. De har med styrka och kraft engagerat och inspirerat unga tjejer att gripa tag i gitarren och upptäcka en genre som i Sverige framför allt har förknippats med manliga artister.

Det är både tidlöst och alldeles dagsaktuellt när deras brinnande engagemang för orättvisor och våld mot kvinnor blir till en kompromisslös uppgörelse med förlegade traditioner. Steget mellan Svedmyra och världen är inte särskilt långt och med ljuvlig stämsång och musikalisk skönhet kan man nå ännu mycket längre, det har systrarna Johanna och Klara Söderberg bevisat.”  

Ulla Billquist var en av Sveriges främsta sångerskor under andra världskriget. Med låtar som Min Soldat och Säg, hur har du det med kärleken idag? trollband hon hela landet i en tid då människor sökte sig till grammofonen för en gnista ljus i tillvaron. Ulla föddes 1907 i Eslöv och fick sitt genombrott som 22 åring på Cirkusrevyn i Stockholm. Hon gick bort 1946, endast 38 år gammal.


Bland tidigare pristagare hittar vi bland andra Seinabo Sey, Sofia Jannok, Linnea Henriksson, Laleh, Marit Bergman och Pernilla Andersson.

LÄS OCKSÅ: Franska Trion-sångaren släpper beställningsverk av Amason


ANNONCE