Nyhet

Nu kan du se den nya Henrik Berggren-filmen gratis – under limiterad tid

GAFFA.se – allt om musik

Det är nu över tio år sedan det ikoniska Göteborgsbandet Broder Daniel spelade sin avskedskonsert på Way Out West i Slottsskogen, efter gitarristen Anders Göthbergs tragiska självmord. Bandet som hade sitt genombrott på 90-talet är långt ifrån bortglömt och fortfarande är saknaden bland fansen stor.

2014 fick amerikanerna Amelia Trask (regissör) och Sascha Hecht (producent) nys om bandet. Båda hade länge jobbat inom musikindustrin men aldrig tidigare hört talas om Broder Daniel. De blev genast hänförda av gruppens speciella aura och deras hängivna skara av fans.

Duon fick snart känslan av att det fanns mer till Broder Daniels historia än vad som tidigare berättats. De bestämde sig för att börja undersöka vad som egentligen hände med detta svenska kultband som haft sån stark kulturell påverkan.


De ville skapa en ny slags dokumentär om det legendariska bandet där de på ett personligt sätt fångar ett perspektiv från insidan. Filmens titel fick bli I’ll Be Gone efter en av Broder Daniels låtar.

Filmmakarna tog kontakt med frontmannen Henrik Berggren, men då han diagnostiserats med kroniskt trötthetssyndrom insåg de att sjukdomen hade påverkat hans minne. Fem andra personer, alla med sin unika koppling till Berggren, fick hjälpa till att måla upp en ny bild av händelser och ifrågasätta vad man tidigare trott varit fakta om gruppen.

Nu kan du streama hela filmen helt gratis via illbegonefilm.com. OBS! Detta gäller bara fram till 16 december.


KRÖNIKA: "Är det nu Broder Daniel ska slå i USA?"

ANNONCE