Nyhet

SVT sänder stjärnspäckad Avicii-hyllning

GAFFA.se – allt om musik

På torsdag 5 december intar världsartister och DJ:s som Adam Lambert, Rita Ora, Aloe Blacc, David Guetta, Kygo och många fler Friends Arena för att hylla och hedra Tim Bergling – mer känd som Avicii. Nu står det klart att både Sveriges Radio och Sveriges Television sänder konsertkvällen. 
 
Det är den nystartade stiftelsen Tim Bergling Foundation, som grundades av familjen efter Tim ”Avicii” Berglings död förra året, som arrangerar denna unika konsert med Avicii:s musik. För första gången framförs Aviciis största låtar live tillsammans med originalsångarna och ett 30-mannaband. Dessutom kommer en rad DJ:s att spela under kvällen. Detta är en hyllning till Tim och alla intäkter går till initiativ inom psykisk ohälsa och självmordsprevention. 
 
– Tim hade planer på att hans musik skulle framföras tillsammans med ett stort liveband. Nu förverkligar vi hans dröm och ger publiken och lyssnarna en chans att uppleva Tims låtar på ett helt unikt sätt, säger Tims pappa Klas Bergling, som ligger bakom initiativet.
 
I samband med konserten presenterar Tim Bergling Foundation projekt och donationer som kommer att vara i fokus för stiftelsens arbete den närmaste tiden.
 
– Varje år tar omkring 1 500 personer sitt liv i Sverige, i världen är det uppemot en miljon människor. Det är en tragedi som drabbar familjer, samhällen och med en långsiktig effekt på anhöriga som lever vidare i sorg. Det är en global kris och den näst vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15-29 år. Vi vill att den här konserten ska hjälpa till att sätta ämnet på agendan och uppmärksamma stigmat kring psykisk ohälsa och självmord. Det behövs policies och verktyg för att upptäcka riskerna och förebygga självmord, särskilt bland unga. Vi är tacksamma över att Tims vänner, medarbetare och artistkollegor kommer till Stockholm för att ge sitt stöd till vårt arbete med Tim Bergling Foundation. Vi ser mycket fram emot den här kvällen, som blir ett startskott för stiftelsens arbete framåt”, säger Klas Bergling i ett pressmeddelande.
 
Från klockan 21.00 på torsdagkvällen går det att se The Avicii Tribute Concert live på SVT Play. Konserten återsänds sedan i SVT1 på lördag 7 december klockan 22.10. 
 
Även SR P3 direktsänder från klockan 20.03, där första timmen är uppsnack och sedan livekonserten i helhet från klockan 21.00. Flera europeiska radiokanaler i det gemensamma reklamfria radionätverket EBU (The European Broadcasting Union) kommer också sända konserten.
 
Bekräftade artister som medverkar under konsertdelen, tillsammans med liveband på scen:
 
- Rita Ora
- Adam Lambert
- Aloe Blacc
- Sandro Cavazza
- Audra Mae
- Dan Tyminski
 - Nick Furlong
- Amanda Wilson
- Vargas & Lagola
- Andreas Moe
- Joe Janiak
- Simon Aldred
- Zak Abel
 
Bekräftade DJ:s som medverkar med egna set under kvällen:
 
- David Guetta
- Kygo
- Dimitri Vegas & Like Mike
- Laidback Luke
- Nicky Romero
 
ANNONCE