Nyhet

Outgiven musik av Freddie Wadling släpps – hör ett smakprov

GAFFA.se – allt om musik

Tre år har passerat sedan en av den svenska punkens viktigaste frontfigurer, Freddie Wadling lämnade oss. Men hans musik lever vidare. Förra året släpptes fyra tidigare outgivna låtar från vad som skulle blivit Cortex tredje album – 31 år efter att de spelades in. Nu har ytterligare två nya Freddie Wadling-låtar från samma era dykt upp.

Samtidigt som Cortex spelade in sin skiva 1987 spelade Freddie även in ett par sololåtar med hjälp av producenten Joakim Thedin och några medlemmar från Cortex.

– Tanken var väl att vi skulle fortsätta med inspelningarna, men så vart det lite struligt i Cortex och de splittrades och då blev det här också liggandes. För Freddie tog en annan riktning i sitt skapande, säger Joakim Thedin till GAFFA.


Inspelningarna packades ner i lådor och glömdes tillslut bort. Fram tills för ett par år sedan då Joakim hittade dem i samband med en flytt.

– Jag satte mig med en flaska vin och lyssnade igenom dem och då var det två låtar som stack ut. Det var ju de här med Freddie. Jag kände direkt att wow, här har jag lyckats fånga någonting fantastiskt! En Freddie som var i högform och som hade energi och skaparglädje.

Joakim kontaktade först Bella Wadling som gav sitt medgivanden och sedan musikern Magnus Nyberg som han ägnat åtskilja timmar tillsammans med för att bearbeta låtarna och behålla Freddies intentioner så som Joakim minns dem och göra låtarna rättvisa.


Låtarna Heartbeat och Dead Of The Night släpps 8 augusti.

Läs en längre intervju med Joakim, Bella och Cortex-medlemmen Pontus Lidgard i kommande GAFFA-nummer.


LÄS OCKSÅ: Metallica-fans bröt mot lagen – miljöinspektör hotad

ANNONCE