Nyhet

EXTRA: Stockholmsklubben Kafé 44 hotad – "De kan dra åt hel***e

GAFFA.se – allt om musik

Den senaste tiden har rapporterna duggat tätt kring nedläggningshot mot viktiga kulturinstitutioner i Stockholm. 31 maj stänger queer-klubben Bitter Pills efter upprepade klagomål från grannar, Södra Teaterns samtliga evenemang på Kägelbanan flyttas på obestämd tid av samma anledning och idag meddelade Debaser Strand att deras verksamhet hotas på grund av Stockholms stads ovilja att lösa en situation som uppstått i samband med en gaturenovering ovanpå klubblokalen.

Nu avslöjar Kafé 44 för GAFFA att även deras verksamhet hotas – av ett planerat bostadsbygge. Det är en före detta skola mittemot lokalen som ska omvandlas till bostadsrätter. Ännu står det inte klart exakt när, men med tanke på utvecklingen för Stockholms övriga livescener är det svårt att inte oroa sig.

– Det är klart att grannar gillar att klaga, bara titta på den här stan. Vi har hållit på att jiddra med överklagan till höger och vänster, men vi har ingenting att säga till om, säger Kafé 44-profilen Bengtson till GAFFA.


Redan nu ligger det ett flertal bostäder i kvarteret runt Kafé 44, och hittills har det aldrig varit något problem med klagomål. Något som talar till kaféets fördel är att deras spelningar aldrig håller på längre än till 22.00, vilket gör att de ”har lagen på sin sida”, som Bengtson uttrycker det. Nästa år firar verksamheten 30 år och de har inga planer på att anpassa sig efter den nya bebyggelsen.

– De kan dra åt helvete, vi fortsätter som vanligt. Ska vi rätta oss efter några idioter bara för att de bygger bostadsrätter? Vi ska ställa till det så mycket som möjligt för dem, säger Bengtson.

"Stockholm blir en tråkig stad"


Även om det ännu inte står helt klart vad bostadsbygget får för konsekvenser för Kafé 44 talar oron bland Stockholmsscenernas ägare och arrangörer sitt tydliga språk. Joppe Pihlgren är verksamhetsledare på organisationen Svensk Live som arbetar aktivt för att stärka en levande livescen i Sverige. Han är mycket kritisk till den utveckling vi nu ser i Stockholm, och menar att nedläggningarna har en större inverkan på staden än vad många verkar förstå.

– Stockholm blir en tråkig stad, det blir tomt och innehållslöst. Man måste förstå livemusikens betydelse och vad den bidrar med. Det är en viktig del av kulturen som dels bidrar med kultur i sig själv, men också med besöksnäring, arbetstillfällen för artister, internationellt utbyte och skatteintäkter, säger Joppe Pihlgren till GAFFA.

Han menar att det finns en uppsjö av olika åtgärder som politikerna i Stockholms stad skulle kunna vidta för att stoppa den negativa utvecklingen.


– I Debasers fall hade man kunnat göra på ett annat sätt. En snabb renovering, en ersättningslokal eller en ambulerande lokal, till exempel. Det finns både tillfälliga och permanenta lösningar.

I många andra europeiska länder har livemusiken en helt annan status. Han jämför Sveriges förhållningssätt med Norges och Danmarks och beskriver det som ”natt och dag”. I Frankrike är det vanligt att de boende redan vid kontraktsskrivningen får godkänna ett visst ljud från närliggande barer, scener och övriga verksamheter. Och i London finns det en lagstiftning som skyddar klubbarna, vilket gör att klagande grannar inte har makten att stänga ner dem även om någon störs.

Joppe Pihlgren berättar att Svensk Live jobbar hårt med frågan och gör allt de kan för att bryta den negativa utvecklingen. Inom kort kommer de att kontakta Stockholms stad i frågan, och han menar att det är viktigt att inte ”släppa pucken” innan någonting händer.


– Sveriges politik för att främja livemusik ligger långt efter, oavsett om det är på statlig, kommunal eller regional nivå. Vi har en lång resa att göra helt enkelt.

KRÖNIKA: "Stockholmare är äckliga"

ANNONCE