Nyhet

Svensk festival i framkant – först med att vara helt plastfria

GAFFA.se – allt om musik

Tidigare i veckan skrev GAFFA om att flera brittiska festivaler väljer att bli helt plastfria. Men en festival som redan är i framkant är HudikKalaset, som blev plastfria redan förra året. 

Vi har tagit oss ett snack med Annie Mellström från HudikKalaset om varför de valt att jobba för en mer hållbar festival. 

– En festival är på många vis en spegling av samhället. Det är något som berör många och på så vis ett bra forum att belysa samhällsfrågor. Att ta bort plasten såg vi som naturligt då vi har festivalen i en region med mycket trä och pappersindustri, tanken väcktes om hur vi skulle kunna använda lokala aktörer för att göra festivalen plastfri och ifjol satte vi planen i verket. Förra sommaren intensifierades diskussionen kring ämnet då festivalen låg i en katastrofzon med skogsbränder i alla väderstreck och ett rökmoln över Hudiksvall. 
 
Vad har ni fått för reaktioner från artister och besökare över ert val att vara plastfria?
 
– Alla har varit väldigt positiva. Den första reaktionen av att få vin serverat i en pappersmugg är alltid självklart att det känns lite skumt, men så fort barpersonalen förklarar varför det serveras i pappersmugg blev de väldigt positiva. Samma sak med artisterna, det brukar stå xx antal plastflaskor i rider per artist. I år gick vi ut med förklaringen till varför vi ville byta ut plastflaskorna i vår artistinfo innan festivalen, ALLA artister var med på banan och avsade sig sina ordinarie plastflaskor utan att tveka. 
 
Tycker ni att fler festivaler i Sverige borde ta efter?
 
– Det vore såklart kul men det viktigaste är någonstans att samhället i stort tar efter. Oavsett hur bra vi gör det under festivaldagarna så kommer det att vara där som det gör störst skillnad.
 
Har ni gjort några andra åtgärder för att göra ert evenemang ännu mer hållbart?
 
– Vi fortsätter att utveckla vårt samarbete med lokala aktörer men har även ett samarbete med SJ så att både besökare och artister kan färdas till och från festivalen på ett mer hållbart vis. Vårt crew kommer i sommar att åka runt på Vesslas sparkcyklar istället för fyrhjulingar.
 
Har ni några kommande planer för att göra HudikKalaset ännu mer hållbart?
 
– Absolut. Festivalgeneralen och festivaladmiralen har i skrivande stund precis avslutat en guidad tur på Iggesund Paperboard, som tillverkar kartong 15 minuter från festivalområdet. inspirationen flödar! 
 
ANNONCE