Nyhet

"Jag tog hans citat om att vi skulle fira med alkohol och gjorde en dunka dunka-låt av det"

GAFFA.se – allt om musik

Vad lyssnar skidskyttestjärnan Jesper Nelin på när han skjuter? Och finns det någon musik han skäms över att han lyssnar på? GAFFA frågade!

Vilket är ditt första musikminne?

– När jag var väldigt liten. Min mamma och pappa var skilda. Mamma bodde i Borås och pappa i Kalmar. Jag minns att vi lyssnade på Ted Gärdestad i mammas bil när vi åkte till pappa. Vi brukade mötas på halva vägen. Min favoritlåt var Himlen Är Oskyldigt Blå.


Vilken var den första skiva du köpte?

– Pappa hade en Absolut Rock-skiva med låten Smoke On The Water på som jag gillade. Så jag gick till en skivbutik och letade efter någon skiva med den låten på. Tror den hette Goal.


Vilken musik växte du upp med?

– Fram till tio var det inte mycket. Sen blev det techno och sånt. När jag var 12-13 så upptäckte jag Iron Maiden, och de är en favorit idag också. Det var min kompis som introducerade mig. Han var ett riktigt fan, han hade Bruce Dickinsons autograf. Jag gillade verkligen Fear Of The Dark. Jag såg dem på Ullevi 2011 och det var bland det bästa jag varit på. Mitt favoritalbum är Rock In Rio, och de spelade många av de låtarna på Ullevi. Bland annat Ghost Of The Navigator, som är min absoluta favoritlåt. Jag såg dem på Sweden Rock i somras och blev lite besviken. Det var fortfarande bra, men inte lika bra.

Vad lyssnar du mest på idag?


– Iron Maiden förstås, men mest återkommande är Volbeat. I början var 16 Dollars en favorit, men nu är det Evelyn. Jag brukar lyssna på Volbeat när jag kör intervallpass. Hardstyle när det gäller elektronisk musik. Jag är periodare när det gäller musik, jag har perioder när jag lyssnar på vissa låtar. I höstas hade jag en period när jag lyssnade på after ski-låtar. 2 Blyga Läppar är ett sånt band, jag brukar köra radio på shuffle utifrån någon av deras låtar, som Luften Är Fri.

Finns det någon musik du skäms för att du lyssnar på?


– Jag har varit ett stort Lady Gaga-fan ... Lyssnat på henne 24 timmar om dygnet. Läst allt och sett alla dokumentärer. Jag har sett A Star Is Born. Den var bra men jag gillar inte när det inte slutar lyckligt.

Finns det någon musik du inte tål?

– Jag har väldigt svårt för svensk musik, även om det finns vissa grejer som är bra. Det kanske beror på att texterna är på svenska. Det kan bli lite kitschigt. Dansband är ju inte så rockigt.


Vilken låt är roligast att skjuta till?

– När jag skjuter så lyssnar jag inte på musik. Då försöker jag göra som på tävling, och då har jag inte musik.

Vilken musik vill du höra vid målgång om det blir guld under VM i Östersund?


– Vi hade ju en låt på OS. En av våra coacher gjorde en inspirationsvideo, där alla våra bästa resultat visades till musik. Den spelades under hela OS. Det är en ganska löjlig låt egentligen. Den Bästa Dagen med In Styles och Kerima. Eller varför inte min låt om Wolfgang Pichler? Jag tog hans citat om att vi skulle fira med alkohol och gjorde en dunka dunka-låt av det. 

Landslagets tränare Wolfgang Pichler är en folkkär profil. Vilken musik lyssnar han helst på?


– Jag har hört historier av folk som brukar få bo med honom att han kan sjunga och vissla långt in på natten. Men vet tyvärr inte vad det är för musik.

Vem i skidskyttelandslaget har sämst musiksmak?

– Det är inte jättemånga som är bra på musik. Sebastian Samuelsson gillar att sjunga med till allt som går på radio, men kan inte ens klappa takten. ”All musik som man kan sjunga till är bra” brukar han säga.


Vad betyder musik för dig?

– Det betyder mycket såklart. Jag lyssnar mycket på musik för att tagga igång, det är lätt att få en känsla av musik på träning, men även när man slappnar av. Jag gillar att ha på lugn pianomusik i bakgrunden.

Om någon artist, död eller levande, skulle skriva en låt om Jesper, vem skulle det vara?


– Då skulle jag velat ha en houselåt. En partylåt, gärna lite skämtsam. Huvudsaken är att det går att dansa loss. Jag säger Headhunterz då, men då blir det lite tyngre än house, då är vi inne på hardstyle. Låten skulle kanske heta "Push It Over The Edge".

Vilken musik ska spelas på din begravning?

– Någon mäktig musik – kanske opera eller något sånt. Power men ändå inte metal. Något med
drag i.


LÄS OCKSÅ: "Metall-rock är det värsta som finns"

ANNONCE