GAFFA.se – allt om musik
I den nya boken Spotify Teardown har ett gäng forskare granskat Spotifys algoritmer. Nu menar de att de lyssningssiffror som streamingjätten presenterar kan vara felaktiga, rapporterar Kulturnytt på Sveriges Radio. Forskargruppen genomförde bland annat ett experiment där de lade upp en egen låt för att se huruvida det var lätt eller svårt att få den publicerad, samt om det gick att fuska sig till lyssnarsiffror. ”Låten” innehöll ingen riktig musik utan var en ljudupptagning från när en av de medverkande forskarna dukade av sitt frukostbord.
– Några aggregatorer tyckte inte att det här var musik. Men när vi betalade dem var det musik. Det var ett sätt att förstå hur systemet styr och reglerar musiken när man laddat upp den till Spotify. Låten blev en smärre hit, men bara på grund av våra egna bottar som lyssnade på den ett par tusen gånger, säger Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och en av bokens författare, till Kulturnytt.
Han menar att experimentet påvisar att allt inte alltid är som det ser ut att vara.
– Det är väldigt oklart om de här 160-170 miljoner lyssnare, som Spotify hävdar att de har, är maskiner eller människor. Och vad förhållandet mellan dem egentligen är.
Hos Spotify är man kritisk till projektet, och menar att forskarna genom sitt tillvägagångssätt brutit mot användarvillkoren.
”Vi ser väldigt allvarligt på artificiell manipulering av streaming på vår tjänst. Spotify har flera upptäcktåtgärder på plats som övervakar konsumtionen på tjänsten för att upptäcka, undersöka och hantera sådan aktivitet”, skriver de i ett mail till Kulturnytt.
Redan 2017 försökte Spotifys jurist få Vetenskapsrådet att se över forskningsmetoderna, vilket från vissa håll tolkats som en påtryckning att dra in forskarnas anslag. Spotify menade att forskarna kunde tjäna royalty-pengar tack vare sitt sätt att manipulera systemet. Vetenskapsrådet avskrev streamingjättens förfrågan, och Pelle Snickars ser allvarligt på den inträffade händelsen.
– Det är sant att vi hade brutit mot användaravtalen och i mycket marginell mån också påverkat de ekonomiska utbetalningsmekanismerna. Vi har betalat mer pengar för att få upp vår musik på Spotify och vi har aldrig tagit ut några pengar, säger han till Kulturnytt och fortsätter:
– Det går inte att granska algoritmisk diskriminering om man inte bryter mot användaravtal. Så här har vi ett forskningsetiskt dilemma för närvarande som jag tror att vi kommer se mer av i akademien, men även i den journalistiska kåren.
LÄS OCKSÅ: Spotify anmäler Apple: "Agerar både spelare och domare"