Nyhet

Mötley Crüe säljer hela sin låtkatalog

GAFFA.se – allt om musik

Heavy metal-bandet Mötley Crüe har precis sålt hela sin låtkatalog till skivbolaget BMG. Enligt NME ska de ha sålt rättigheterna för inte mindre än 112 miljoner pund. Det motsvarar över 1,3 miljarder svenska kronor. Den siffran har dock inte bekräftats. 

Detta kommer att bli det Berlin-baserade BMG:s största köp av en enskild katalog sedan 2008, då de grundades. Köpet inkluderar hela bandets inspelade produktion, som sträcker sig över deras 40-åriga karriär på totalt nio studioalbum från deras debut Too Fast For Love 1981 till det senaste släppet 2008 Saints Of Los Angeles, såväl som flera platinumsäljande livealbum och samlingsskivor.

– Det känns fantastiskt att arbeta med våra nya partners på BMG. Deras omfattande framgångar inom rock gjorde dem till det perfekta hemmet för att fortsätta att bevara och utöka vårt musikaliska arv och se till att vi alltid håller oss på topp, säger Mötley Crüe i ett pressmeddelande.

Mötley Crüe är inte ensamma om att sälja sin låtkatalog. Förra året sålde Bob Dylan rättigheterna till all sin musik till Universal Music för ett svindlande belopp, nämligen cirka 300 miljoner dollar. För detta belopp överlämnade Bob Dylan mer än 600 låtar, skrivna under en period av sex decennier, till förlaget.

Det är inte heller länge sedan som Tina Turner fick samma summa för sin låtkatalog som Bob Dylan fick. För 300 miljoner dollar förvärvade förlaget rättigheterna till Turners musik, som sträcker sig över sex decennier och inkluderar hitsinglar som Private Dancer, What's Love Got To Do With It och Steamy Windows. Utöver det omfattade avtalet även rättigheterna till Tina Turners namn och image.

LÄS OCKSÅ: Dave Grohl tolkar välkända låtar under Hanukkah Sessions

ANNONCE