Nyhet

Se Björk i en trailer för en ny vikingafilm

GAFFA.se – allt om musik

Tidigare i år meddelades det att Björk återvänder till bioduken. Den 56-åriga isländska sångerskan spelar en roll i Robert Eggers vikingadrama The Northman, som har premiär i april, och nu kan du se en trailer för filmen innehållandes den karismatiska poplegenden.

Det blir Björks första framträdande på vita duken sedan 2005, då hon spelade i den experimentella filmen Drawing Restraint 9 i regi av hennes dåvarande partner Matthew Barney. Och det blir hennes första roll i en mainstreamfilm sedan 2000, med huvudrollen i Lars von Triers Guldpalmsvinnande Dancer In The Dark.Samarbetet mellan Björk och von Trier var kontroversiellt; de två hade många interna bråk och Björk hotade flera gånger att lämna produktionen, vilket med största sannolikhet skulle ha försatt filmbolaget Zentropa i konkurs. Björk uppgav i efterhand att hon aldrig mer skulle jobba med film, åtminstone inte med Lars von Trier.

Björk medverkade första gången i en film som 21-åring 1986, där hon spelade i Nietzchka Keenes Enbärsträdet. Men filmen hade premiär först på Sundance Film Festival fyra år senare, 1990.


Den kommande filmen The Northman följer en prins på hämnd på 900-talets Island, enligt Pitchfork. Den är skriven av regissören Robert Eggers i samarbete med isländska Sjón, som tidigare arbetat med Björk i flera sammanhang.

På rollistan finns, förutom Björk, bland annat Hollywoodstjärnan Nicole Kidman och Anya Taylor-Joy. Den sistnämnda har gjort sig ett namn i succéserien The Queen's Gambit och filmen Last Night In Soho där hon även medverkar på filmens soundtrack. The Northman har premiär den 22 april.

I höstas meddelade Björk att hon också är på gång med ett nytt album – hennes första sedan Utopia från 2018.

– På det nya albumet är det mycket chill i första halvan av låten och mycket lugn i andra halvan, men när det är en minut kvar blir låten till en klubb, sa Björk om det kommande albumet.

LÄS OCKSÅ: Eurodance-musikal med musik av Rebecca & Fiona


ANNONCE