Nyhet

Britney Spears förmyndarskap upphör helt efter 13 år

GAFFA.se – allt om musik

Sångerskan Britney Spears förmyndarskap upphör helt efter 13 år. Det har en domstol i Los Angeles beslutat på fredagen.

Den 39-åriga popstjärnan har varit under förmyndarskap sedan 2008, då hon ansågs oförmögen att ta hand om sig själv efter en rad sammanbrott.

I slutet av september beslutade en domstol att hennes far, Jamie Spears, skulle tas bort som förmyndare, men själva förmyndarskapet förblev kvar och överlämnades till en revisor.


Med förmyndarskapet tog Jamie Spears hand om sin dotters förmögenhet på cirka 60 miljoner dollar. Från 2008 till 2019 hade pappan också full kontroll över större delen av Britney Spears liv tillsammans med en advokat.

Även popstjärnan har reagerat på beslutet. På Instagram skriver hon att det är den bästa dagen någonsin.

– Jag tror att jag kommer att gråta resten av dagen, skriver hon och delar en video som visar ett firande av fredagens beslut bland fansen.

I juni i år tog Britney Spears själv för första gången bladet från munnen när hon vittnade offentligt i rätten. Här bad hon i ett tal att få sin fars förmyndarskap avslutat så att hon återigen kunde bestämma över sitt eget liv.


I augusti sa Jamie Spears sedan via sin advokat att han skulle gå med på att dra sig ur förmyndarskapet, eftersom dotterns liv hade förändrats så mycket att det inte längre behövdes.

Huvudpersonen var inte närvarande vid utfrågningen i Los Angeles i fredags när beslutet togs. Men det var många av sångarens fans.

En av nyckelfrågorna som skulle besvaras under förhandlingen var om domaren i målet skulle kräva att Britney Spears genomgick en mental undersökning. Men så blev inte fallet.


Beslutet kommer med några villkor. Det betyder att revisorn John Zabel fortfarande hjälper till att förvalta Spears förmögenhet, som enligt amerikanska medier är värd 60 miljoner dollar.

Sångerskans advokater utreder också om pappan kan ha begått något brottsligt under sin tid som förmyndare. Jamie Spears förnekar att så skulle vara fallet.

I december kommer även ett antal olösta ekonomiska frågor att diskuteras vid en annan kallelse till domstolen.

LÄS OCKSÅ: Zara Larsson: "Skulle jag ens uttalat mig om det?"


ANNONCE