Nyhet

Första svenska musikteater-föreställningen med hiphop i centrum

GAFFA.se – allt om musik

Den första svenska musikteaterföreställningen med hiphop i centrum, Bra Där!, får nu premiär på Uppsala stadsteater. Regissören Affe Ashkar skapar, tillsammans med Aki, Dajanko och Sai från gruppen Labyrint, en hyllning till hiphop som i april tar plats på Stora scen.

Aki (Aleksi Swallow), Dajanko (Dejan Milacic) och Sai (Simon Wimmer) kända främst från gruppen Labyrint står bakom den nyskrivna texten och har skapat musiken till föreställningen tillsammans med musikproducenten Masse Salazar.

– Några av mina favoriter inom svensk hiphop, delar av gruppen Labyrint, har skrivit helt ny text och musik, det är tungt! De är dessutom från mitt Gottsunda. Språket och historien i Bra Där! är en del av vår vardag och jag kan inte tänka mig ett bättre ställe än Uppsala stadsteaters stora scen för den här unika föreställningen, säger Affe Ashkar, regissör, i ett pressmeddelande.


Han har tidigare satt upp pjäserna Pitbull 2020 och Snubben Lättar På Sitt Hjärta 2019. 

Pandemin satte stopp för den tänkta premiären 2021. Urpremiär blir nu 2 april 2022.

– Hjärtat i en stad är inte byggnaderna, det är människorna och deras liv, deras musik. Detta är en berättelse om Uppsala som vi aldrig tidigare har sett på en scen, en musikteaterföreställning skapad av några av Sveriges största namn. En stor upplevelse att se fram emot våren -22, säger Petra Brylander, Teaterchef Uppsala stadsteater, i ett pressmeddelande.

Delar av medlemmarna ur Labyrint kommer att medverka på scenen. Övriga namn på medverkande släpps inom kort.


– Jag har alltid velat jobba med historier som förtjänar att berättas men som inte fått ta så stor plats på scenerna. Jag är jätteglad att få ta in hiphopen på teatern, där det egentligen är självklart att den borde fått ta plats tidigare. Att få dela scen med klassiker och andra stora produktioner är stort och mäktigt. Det här blir en hyllning till hiphopen som den verkligen förtjänar och som jag tror många längtat efter, fortsätter Affe Ashkar.

Biljettsläpp sker 25 november 2021.

BÄST JUST NU: Den intensiva saknaden är djupt universell

ANNONCE