Nyhet

Björk avslöjar detaljer om kommande album

GAFFA.se – allt om musik

Björk har jobbat på ett nytt album de senaste månaderna och nu har den isländska sångerskan delat med sig av en rad detaljer kring det kommande släppet, skriver NME.

I en intervju med den isländska tidningen RÚV sa musikern att hennes tionde studioalbum är för människor som skapar klubbar hemma i sina vardagsrum, begränsat till deras bubbla.

Artisten, som ofta talar i nyckfulla ordalag och utan filter – som när hon beskrev uttalet av sitt namn genom att säga ”it rhymes with jerk” – berättade om den ljudliga aspekten av albumet med följande bildskapande beskrivning.

– En man som headbangade, och sedan satte sig ner igen och fick ett glas rödvin till, och alla är hemma vid 22-tiden, färdigdansade och allt.

Skivans låtar kommer för det mesta att ligga runt 80-90 BPM eftersom detta stämmer överens med den hastighet och tempo som artisten går i.

– På det nya albumet är det mycket chill i första halvan av låten och mycket lugn i andra halvan, men när det är en minut kvar blir låten en klubb.

Musikern erkände vidare att hon aldrig har mått så bra som under coronapandemin och inte känt sig så upprymd och energisk sedan hon var 16 år gammal. Sångerskan konstaterar dock att islänningarna har tur eftersom de klarar sig så bra jämfört med många av de andra nationerna som fortsätter att drabbas av pandemin.

Björk fick sitt internationella genombrott med den alternativa rockgruppen The Sugarcubes, och gruppens upplösning 1992 markerade början på en imponerande solokarriär för den isländska artisten. Hon släppte albumet med den passande titeln Debut 1993 och har sedan dess utvecklat sitt unika sound över de åtta följande studioalbumen. Det kommande albumet, som ännu inte fått någon titel, följer upp på Utopia från 2017.

Förutom att vara en etablerad artist på musikscenen så har Björk också visat sin talang inom filmvärlden. År 2000 spelade Björk i Lars Von Triers film Dancer In The Dark, som gav henne priset för Bästa Kvinnliga Huvudroll på filmfestivalen i Cannes år 2000. I've Seen It All som framförs i filmens soundtrack som en duett mellan Björk och Radioheads frontman Thom Yorke nominerades också till en Oscar för Bästa Originallåt. Upplevelsen var dock inte bara positiv för Björk, som senare berättade att filmens danska regissör hade utsatt henne för sexuella trakasserier.

2022 kan fans och nyfikna själar återigen se fram emot att Björk visar upp sin skådespelartalang när hon dyker upp i hämndthrillern The Northman, som regisseras av Robert Eggers. Det är hennes första roll i en långfilm sedan Dancer In The Dark och hennes första framträdande i en film sedan 2005.

LÄS OCKSÅ: Ed Sheeran testade positivt för corona – strax innan hans nya album släpps

ANNONCE