Nyhet

Kända musiker sätter fokus på World Mental Health Week

GAFFA.se – allt om musik

I samband med World Mental Health Week och World Mental Health Day 2021, som ägde rum söndagen den 10 oktober, har ett antal kända musiker försökt att understryka vikten av mental hälsa.

Ariana Grande meddelade på Instagram att hon i samarbete med plattformen Better Help kommer att skänka upp till 5 miljoner dollar för gratis terapi, skriver NME.

– Jag inser att det finns många allvarliga hinder när det gäller resurser för psykisk hälsa, och även om detta bara är en liten gest (och ett mycket större systematiskt problem kvarstår) skulle jag göra det igen med Better Help i hopp om att ge mer människor möjligheten att få hjälp och kanske inspirera några av er att prova något nytt och prioritera sitt eget helande, säger sångerskan.

Olivia Rodrigo har aldrig gjort en hemlighet av att hon går till en terapeut, och sångerskan talade öppet om sin situation på CBS Sunday Morning i en sändning som sändes den 10 oktober. Detta skriver Billboard.

Sångerskan sa bland annat att hon först började gå i terapi när hon var cirka 16 år gammal, och hon beskriver det som ett riktigt stort, livsförändrande ögonblick och tillägger att hon har lärt sig så mycket om sig själv.

Rodrigo påpekade att det kan vara svårt för människor att förstå att man som välkänd och rik fortfarande kan ha problem som kräver behandling. Hon betonade också att de äldre generationerna tenderar att bagatellisera ungdomars problem.

– Det känns så äkta när du är i det, sa sångerskan.

Demi Lovato delade nyligen med sig av låten Unforgettable (Tommy's Song), som hon tillägnade sin vän och modellen Thomas Trussell III, som dog i oktober 2019 till följd av ett drogberoende, skriver Billboard.

– Den här sjukdomen är extremt listig och kraftfull, sa musikern på sociala medier.

Sångerskan själv har varit öppen om sin kamp med alkohol, och hon har uppmanat alla som kämpar med övergrepp att nå ut till organisationer som kan hjälpa.

Nyligen efterlyste Arlo Parks också ett ökat fokus på psykisk hälsa i samband med publiceringen av en ny UNICEF-rapport, som behandlar barns och ungas psykiska hälsa världen över samt effekterna av coronapandemin.

– Jag har förlorat vänner till psykisk ohälsa och sett dem drunkna i ett mörkt hål. Jag har också sett vänner blomstra och navigera sig mot ljuset med professionell hjälp och ett kärleksfullt, uppmärksamt stödsystem. Ett sinne fullt av skam kan inte växa, varför jag anser att det är viktigt att dekonstruera stigmatiseringen, göra stöd för psykisk hälsa tillgängligt och bygga strukturer för att stödja människor - särskilt utsatta och marginaliserade grupper. Särskilt queer bör inte innebära skuld. Det ska inte betyda annat än queer. Vi måste kolla på varandra, stå upp för varandra och förvisa skam från vårt ordförråd, säger musikern.

Trummisen Travis Barker från Blink-182 och sångerskan Michelle Williams från Destiny's Child fokuserade också på mental hälsa på Instagram.

LÄS OCKSÅ: Artisteliten samlas i musikalisk manifestation för ungas psykiska hälsa

ANNONCE