Nyhet

Appen som avslöjar falsksång – AutoDetune

GAFFA.se – allt om musik

Om sånginsatsen inte sitter till hundra procent i studion finns det sedan länge verktyg som kan rätta till de sura tonerna, så som Autotune och Melodyne.

Musikerna och webbutvecklarna Floria Pols och Chell Stoneson tröttnade dock på hur tillrättalagd kommersiell musik ofta är och bestämde sig för att utveckla en app som kan åsidosätta verktygen och ta bort effekten. Med hjälp av AutoDetune kan alltså lyssnaren höra sina favoritartister så som de verkligen låter, utan hjälpmedel som Autotune.

”Det började mest som en rolig grej. Men vi märkte snabbt ett intresse bland våra vänner som sedan tipsade sina vänner och efter att ordet spridits på sociala medier valde vi till slut att försöka lansera globalt”, säger Chell Stoneson, en av skaparna till appen i en intervju med DaftHerringTech.


Appen tillåter användaren att antingen ladda upp låtar i appens bibliotek, eller koppla ihop den med tillgängliga streamingtjänster som en add-on. Därefter spelar du låtarna du vill höra genom appen och får höra exakt hur sur, eller tonsäker, din favoritartist faktiskt är.

”Vi hoppas att appen kan bidra till att fler människor får upp öronen för hur blåögda vi som musik-konsumenter är inför en bransch med relativt lite insyn. Vissa artister tjänar enormt mycket pengar på lite eller obefintlig talang och live-framträdanden ska inte behöva vara det enda beviset på det.”, säger Floria till DaftHerringTech.

Appen, som tidigare inte funnits tillgänglig i Sverige till följd av kritik från streamingplattformar och majorbolag, lanseras för den svenska marknaden med en gratis provperiod begränsad till fredagen och finns att ladda ner här.


LÄS OCKSÅ: När Sverige chockskadades av strupsång – på bästa sändningstid

Kolla in veckans bästa låtar (uppdateras varje onsdag):


ANNONCE