Nyhet

GAFFA-Priset 2022 – och vinnarna är ...

GAFFA.se – allt om musik

67 033 röstningar senare och GAFFAs läsare har slutligen kommit fram till vilka som gjorde förra årets största musikaliska avtryck.

I tolv år har GAFFAs läsare röstat fram och hyllat artister genom GAFFA-Priset. Det är alltså ingen jury utan publiken, lyssnarna och fansen som har fått bestämma vinnarna, vilket har gjort vår tunga statyett till en av de viktigaste utmärkelserna en svensk artist kan få.

Adele bör ses som den stora stjärnan i år med hela tre priser! Men här sticker även ikonstämplade ABBA och Thåström ut lite extra då båda knep två priser. GAFFAs Fredrik Langrath har gjort en längre intervju med den sistnämnde (hela artikeln kan du läsa i GAFFAs kommande majnummer).


Grattis Thåström till "Årets Album" och "Årets Soloartist"! Vad vill du säga till de som röstade fram dig?

– Jaha … Oj … Nä men jag får säga tack! Vad kul att ni röstade. Jag är inte så jävla mycket för priser egentligen. Vad det gäller priser i musik har jag egentligen aldrig brytt mig om det. Och det kan ju låta som ett koketteri någonstans – men faktiskt så är det så. Men eftersom att jag läser GAFFA själv på nätet och det faktum att det är läsarna som har röstat så tycker jag att ja, det är ju lite kul. Nu kanske det låter lite klyschigt men så är det. Annars är det någon jury som sitter någonstans och bestämmer och det har jag lite svårt att engagera mig i överhuvudtaget. Jag behöver ju inte vara en ond människa för det, haha!

ALLA VINNARE I GAFFA-PRISET:


Årets Album: Thåström – Dom Som Skiner

Årets Grupp: ABBA

Årets Uppstickare: Alba August


Årets Soloartist: Thåström

Årets Liveakt: The Hellacopters

Årets Låt: ABBA – I Still Have Faith In You


Årets Pop/Rock – Markus Krunegård

Årets Hiphop/R&B: Timbuktu

Årets Hårdrock/Metal: Lillasyster


Årets Elektroniska: Rebecca & Fiona

Årets Utländska Album: Adele – 30

Årets Utländska Grupp: Iron Maiden


Årets Utländska Soloartist: Adele

Årets Utländska Uppstickare: Olivia Rodrigo

Årets Utländska Låt: Adele – Easy On Me


Redaktionens Specialpris: Tim Bergling Foundation

Motivering:

“Trots att vi människor ser oss som upplysta bär samtiden fortfarande på stora tabun. Tim Avicii Bergling tog sitt liv 20 april 2018. Men ur hans bortgång föddes en stark vilja till förändring. Tim Bergling Foundation arbetar med att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga. De tar musiken till hjälp och de skapar engagemang som når långt utanför Sveriges gränser. Inga tabun i världen stoppar den här upplysningen.”


På GAFFA.se kommer vi här framöver att kabla ut en rad segerintervjuer, så håll ögonen öppna!

I GAFFAs kommande majnummer hittar du ett långt exklusivt snack med Thåström om vagabonder, litteratur, det undermedvetna och den nya skivan. Skaffa en prenumeration här för att inte missa! (40 kronor per nummer, prenumerationen kan avslutas när som helst).

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE