Nyhet

Malmöfestivalen är tillbaka – släpper nio nya akter

GAFFA.se – allt om musik

I över två år har Malmöfestivalen stått på paus. I sommar är festivalen tillbaka och firar nu med att släppa de första nio artisterna, enligt ett pressmeddelande.

De första tillskotten som i sommar intar Stortorget är A36, The Minds Of 99, Daniela Rathana, Malmö SymfoniOrkester & Annika Norlin, Jakob Hellman, Hanutten med gäster: Conakry och Ture Butler, Jaqe, Kvinnoorkestern med Sofia Karlsson och Maja Francis.

A36, eller Geivar Hasado Shlaimon som han egentligen heter, influeras av fransk hiphop och kryddar sin musik med referenser till aliens och fotbollsstjärnor. Debutsingeln Alien släpptes 2020 och följdes sedan upp med Alé Alé och Samma Gamla Vanliga. Han var nominerad i kategorierna Årets Hiphop, Årets Låt och Årets Nykomling på Grammisgalan i år, har utnämnts till Framtidens Artist av Sveriges Radio P3 och var en av kandidaterna i hela tre GAFFA-Priset-kategorier.


Daniel Rathana, som också är aktuell för Way Out West, började som körsångare till artister som Seinabo Sey och Kent innan hon bestämde sig för att satsa på en solokarriär. På debut-EP:n Halva Vägen Fri (2020) blandar hon pop och modern soul och albumdebuten Rathana Club riktar in sig på R&B. Hon har också två P3 Guld-nomineringar och fem Grammisnomineringar i ryggen.

Med sitt debutalbum Och Stora Havet skrev Jakob Hellman in sig pophistorien. Låtar som Vara Vänner och Hon Har Ett Sätt visade ett nytt sätt att skriva låtar på svenska. Det tog mer än 30 år innan debuten fick en fortsättning, med uppföljaren Äntligen Borta, som fick fyra av sex stjärnor i GAFFAs recension.

Förra sommaren släppte rapparen Jaqe sitt debutalbum Filmen, med gästinslag från Dungen, Madi Banja och Mona Masrour. Albumet blev nominerat till en Grammis i kategorin årets textförfattare och tidigare i år fick Jaqe Manifestgalans pris för årets hiphop.


Kvinnoorkestern är Sveriges första helkvinnliga kammarorkester med kompositioner av kvinnliga kompositörer på repertoaren. 2019 uppträdde de med Edda Magnason på Malmöfestivalen och denna gång sammanstrålar de med Sofia Karlsson. Sofia har fått flera Grammisar, omtalats för sina samarbeten med musiker som Martin Hederos och hennes album Guitar Stories (Sally Wiola Sessions, Vol III) från 2019 nominerades på Manifestgalan i kategorin årets folk.

Maja Francis musik kan beskrivas som bitterljuv country, med stora syntar och slingriga popmelodier. Hon framträdde på Hela Sverige Skramlar För Ukraina och kommer alltså nu till Malmöfestivalen. På debutalbumet A Pink Soft Mess finns en cover på Kate Bushs This Woman’s Work, och Anxious Angel som hörts i Netflix-serien Kärlek & Anarki.

The Minds Of 99 är ett av Danmarks mest populära liveband just nu. Bandet spelar postrock med texter på både danska och engelska och har bland annat spelat på Roskildefestivalens Orange-scen två gånger, sålt ut arenor som Royal Arena och Parken i Köpenhamn, och fått ett antal priser (Steppeulven, GAFFA-Prisen och P3 Guld) för sin musik.


Säkert!- och Hello Saferide-sångerskan Annika Norlin släppte för första gången musik under eget namn tidigare i år, med albumdebuten Mentor. För ett antal år sedan framträdde hon med MSO, Malmö SymfoniOrkester, i Malmös konserthus. Under Malmöfestivalen förenas de båda än en gång, i en konsert under ledning av dirigenten Jonas Nydesjö. Läs GAFFAs senaste intervju med Annika Norlin här.

Hanutten är mångkonstnären Hannah Harvigssons soloprojekt. 2016 släppte hon sitt debutalbum Säg Vad Som Känns, en skiva där hon lyfter psykisk ohälsa och utanförskap och där texterna uppmuntrar till att leva ut det som känns. På konserten på Malmöfestivalen gästar spoken word- och hiphopartisten Conakry och genreöverskridande Ture Butler från Malmö.

LÄS OCKSÅ: Musikfestival i nytt utförande: Malmö Folk Festival


Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE