Nyhet

Record Store Day firar 15 år – skivbutiker arrangerar spelningar

GAFFA.se – allt om musik

Allt började 2007 när några skivbutiksägare i Baltimore, USA träffades för att brainstorma fram en
idé för att uppmärksamma skivbutikerna i landet. Redan året efter klev Metallica upp på en liten scen i skivbutiken Rasputin Music i Mountain View, Kalifornien.

I Sverige var en handfull butiker med på tåget redan 2008. Record Store Day hålls sedan dess den tredje lördagen i april varje år. Från början gjordes den för att uppmärksamma skivbutikernas tillvaro, nu har den mer gått över till en hyllning, och är enligt pressmeddelandet förmodligen den helg på året som de flesta skivbutiker har mest omsättning på året.

Den 15:e upplagan av Record Store Day hålls den 23 april. Taylor Swift som är årets ambassadör är också den första ambassadören för hela världens firande av denna dag, tidigare har det ofta bara varit för till exempel den amerikanska marknaden. Tidigare år har bland annat Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Jack White, Chuck D, Dave Grohl, Pearl Jam och Metallica varit ambassadörer.

I Sverige är det runt 40 butiker från hela landet som deltar i år. Det väntas ett flertal artister till butikerna för både spelningar och signeringar. Reglerna för Record Store Day är ganska enkla, inga skivor får förbeställas eller säljas innan den 23 april, utan det är först till kvarn som gäller. Varje år pressas en mängd special-releaser upp bara för denna dag, listor på dessa presenteras löpande ett par månader innan dagen kommer.

Även för skivbranschen är det en speciell situation efter pandemin, det är långa köer till alla presserier i världen, detta medför att det finns ett andra datum för Record Store Day även i år. Den 18:e juni kommer det att komma en del titlar som helt enkelt inte hinner pressas upp i tid till april,
dessa kommer att uppdateras löpande.

Förutom de cirka 300 skivor som släpps under Record Store Day kommer det att vara artistbesök i affärerna.
 
Bengans Göteborg, live:
Thomas Stenström
Harriet Nauer
Slowgold
 
Hepcat Store Lund, live:
Leadfoot Tea
J.Tex
Vet Hut 
He Who Walks Behind The Rows
Simon Raun Solo 
 
Andra Långgatans Skivhandel, Göteborg, Live:
Kristoffer Bolander 
 
Skivbörsen Västerås, live:
Crown 
Uncle Doghouse
Black Ink River
 
Skivlagret Hässleholm, live:
The Jackdaws
 
Enköpings Skivbörs, live:
Quint Starkie
 
Evolution Records Uddevalla, live:
Lost Wisdom
 
Hot Records Solna, live:
Bonefish

För att få en komplett överblick över vilka album som släpps som special-releaser i år så rekommenderas ett besök på Record Store Days hemsida.

LÄS OCKSÅ: Julian Lennon sjöng Imagine för första gången – till stöd för Ukraina

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE