Nyhet

Zelenskyj talade på Grammy Awards – i samband med John Legends nya låt

GAFFA.se – allt om musik

Under årets Grammy Awards framförde John Legend en låt i hyllning till Ukrainas befolkning. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj introducerade låten i ett personligt, förinspelat tal, där han också talade om vikten av att prata högt om kriget.

Därefter framförde Legend sin nya singel Free vid ett piano, tillsammans med musikern Siuzanna Iglidan, sångaren Mika Newton och poeten Lyuba Yakimchuk, alla från Ukraina, skriver Pitchfork.

Efter konserten hänvisades tittarna till en donationssida för Ukraina.


Se talet här:

Legend kommenterade senare kriget i ett uttalande på Twitter:


”Det kan vara skrämmande att se stora nationer föra krig med dyra vapen. Jag skrev FREE en vecka efter att jag såg de fruktansvärda bilderna av den meningslösa, brutala invasionen av Ukraina ledd av en regim utan moraliska grunder. Ingen rätt att döda, dominera och kuva det ukrainska folket, ingen rätt att tysta viljan från ett folk i en demokrati. Jag vet att jag inte kan stoppa några krig med en sång, men jag behövde skriva den som min bön, mitt bidrag till alla röster som ropar på fred och frihet åt alla människor. Jag hoppas att vi var och en kan hitta vårt sätt att bidra till dessa röster. Må vi överrösta alla röster och krafter som hatar, trångsynthet och auktoritärism. Må vi göra vår värld verkligt fri.”


Under sin karriär har John Legend nominerats till 33 Grammy Awards och vunnit 12. Han var inte nominerad under 2022.

Den stora vinnaren under årets Grammy Awards var jazz- och rnb-sångaren Jon Batiste, som kammade hem fem priser, inklusive Album Of The Year. Duon Silk Sonic tog hem Record Of The Year och Song Of The Year med Leave The Door Open. Kategorierna Best New Artist och Best Pop Solo Performance vanns av Olivia Rodrigo.

Foo Fighters vann bland annat i kategorin Best Rock Album och bandets avlidne trummis Taylor Hawkins hedrades med en hyllningsvideo.


Se alla nomineringar och vinnare på Grammys hemsida.

LÄS OCKSÅ: Taylor Hawkins hyllades på Grammys 2022

ANNONCE