Nyhet

Kontroversiell jullåt får ny text

GAFFA.se – allt om musik

Det var under förra året den klassiska jullåten Baby It's Cold Outside gav uppbåd för kontrovers när en radiokanal i den amerikanska staden Cleveland gick ut med att låten framöver uteblir i deras låtkatalog, detta efter att ett antal lyssnare hört av sig med klagomål gällande textens budskap. 

Duetten från 1944 spelas ut som en dialog mellan en man och en kvinna där mannen försöker övertala kvinnan om att stanna över natten och ta en till drink, i och med #Metoo-rörelsen sattes texten under en annan lupp, det menar Glenn Anderson som jobbar för radiokanalen, han fortsätter med att förklara att trots att låten är skriven i en annan tid så uppfattas den idag med facit i hand som manipulativ och missvisande. 

I år får vi däremot höra en uppdaterad version av texten när John Legend och Kelly Clarkson släpper sin tolkning, det rapporterar NME.


Den illavarslande och suggestiva raden “Say what’s in this drink? (No cabs to be had out there)” ersätts till exempel i duons omarbetning utav “What will my friends think? (I think they should rejoice) / If I have one more drink? (It’s your body, and your choice)." Låten släpps i samband Legends album A Legendary Christmas.

Baby It's Cold Outside's budskap har ifrågasatts tidigare, som i den här videon från Funny or Die:


LÄS OCKSÅ: The Hives, Mando Diao och The Sounds gör gemensam sak

ANNONCE