Nyhet

Efter SD-video – komikern tar bort sin musik från Instagram

"Ultima Thule kanske inte funkar så bra som kampmusik för dem längre."

I ett politiskt inlägg på Instagram använde Sverigedemokraten Mattias Karlsson Euskefeurats låt Länge Har Vi Väntat. Piteåbandet svarar nu med att ta bort musiken från Instagram.

Bandmedlemmen och komikern Ronny Eriksson har själv inte Instagram men fick till sig informationen om riksdagspolitikerns användande av Euskefeurats musik via ett samtal från en journalist på Dagens ETC och reagerade starkt.

– De står ju så långt ifrån vad jag tycker så naturligtvis vill jag inte att de använder den. Men de har ju tagit på sig kostymer nu så Ultima Thule kanske inte funkar så bra som kampmusik för dem längre, så nu vill de använda våra låtar. Men de får de inte, säger han till Kulturnyheterna.

Rent upphovsrättsligt är det fritt fram för alla att använda sig av Euskefeurats musik på Instagram. Bandet har bett Mattias Karlsson att ta bort musiken, men enligt Sveriges Radio tar politikern bort musiken från videon först när Euskefeurat blockar den från Instagram.

Ronny Eriksson slog igenom som ståuppkomiker 1989. Han deltog redan i de första TV-sändningarna av Släng Dig I Brunnen, inspelade inför livepublik på Norra Brunn i Stockholm. 

Folkrockbandet Euskefeurat har han tillsammans med bland andra Bengt Ruthström.

LÄS OCKSÅ: Punkgitarristen Gord Lewis hittad död – utreds som mord
ANNONCE