Nyhet

Tror inte på hårdare straff – ”viktigare att få en bra utsluss”

Rapartisten Alex Ceesay tror mer på behandlingsinriktade insatser än längre straff.

Allt fler partier vill skärpa fängelsestraffen och hårdare straff är ett vanligt förslag för att få stopp på skjutningarna i Sverige.

Rapparen Alex Ceesay, som själv suttit i fängelse, tror dock inte på skärpta straff. Han berättar i en intervju med Aftonbladet att han tror att förändringen behöver ske inne i fängelset.

– Många, med mig, har också någon sorts missbruksproblematik och när allting känns så främmande i den nya världen så blir det att man tar till ett flyktbeteende och för många av oss är det droger och fest. Och med droger och fest beblandas du med de människor som du ska hålla dig borta ifrån och så är cirkusen igång igen, säger han till tidningen och fortsätter:


– Det är mycket viktigare än vad man tror att få en bra utsluss och bli mentalt förberedd för ett liv i frihet. Det är väldigt svårt att kunna ratta det själv när man har haft ett missbruk förut.

Alex Ceesay har tidigare avtjänat ett fyra år långt fängelsestraff på Kumla, samt varit huvudmisstänkt i en mordutredning efter en dödsskjutning, men friades då i tingsrätten, enligt Aftonbladet. Han nekade till brott och menar att häktningen blev ett uppvaknande där mycket i honom förändrades.

Ceesay berättar också att han själv bidragit till att gangsterrappen vuxit, efter att själv ha varit artist i genren. Han säger att förvirrade ungdomar får en bild av att det liv som gansterrappen återspeglar är något coolt.


– Det är mitt ansvar och det kommer jag få stå till svars för. Men vad jag kan göra nu är inte mycket mer än att prata om det och försöka inse att det är coolt att vara snäll istället, säger han till tidningen.

När han ser tillbaka på sin kriminella historia säger Ceesay att han hade behövt bättre förutsättningar för att klara sig i verkligheten utanför fängelset, och tror att brister på behandlingsinriktade insatser i fängelset gör att fler återfaller i brott.

Se Alex Ceesay freestyla inifrån Kumla (från en intervju med Aftonbladet):


LÄS OCKSÅ: ASAP ROCKY ÅTALAD EFTER INBLANDNING I SKJUTNING

ANNONCE