Nyhet

Väggmålning av Ian Curtis övermålad med albumreklam

Både konstnären och artisten reagerar över händelsen.

En målning av den före detta frontmannen i Joy Division, Ian Curtis, har sedan 2020 prytt en vägg i Manchester. Den uppfördes i samband med musikfestivalen Headstock för att öka medvetenheten om mental ohälsa, med stöd från stadsrådet i Manchester.

Nu har väggmålningen målats över med reklam för en albumrelease från artisten Aitch, som själv är från Manchester, enligt NME.

I en tweet från signaturen ”vic” syns en bild där väggen målas över av två personer i en skylift, tillsammans med texten:


”bara så att alla i manchester får veta något kriminellt pågår i NQ och den vackra väggmålningen av Ian Curtis målas över med reklam för ett album av Aitch.”

Rapparen Aitch har sedan dess re-tweetat inlägget och skriver själv:

”Jag väljer inte var billboards ska vara, det är första gången jag ser det själv. Håller på att fixa det nu”.


En dag senare skrev rapparen i ett nytt inlägg:


”Det har uppdagats att den ikoniska väggmålningen av Ian Curtis på Port Street har målats över med mitt albumomslag. Det är första gången jag hör talas om det, jag och mitt team fixar det här pronto. Det finns inte en chans i världen att jag skulle vanhedra en lokal hjälte som Ian.”


Joy Division-grundaren och basisten Peter Hook svarade sedan Aitch på Twitter och tackade med att skriva: ”fin gest”.


Borgmästaren i Greater Manchester, Andy Burnham, uttalade sig också om händelsen på Twitter där han skrev:

"Respekt till Aitch för det här. Det borde aldrig ha hänt och han borde aldrig ha satts i den här positionen. Ian är en sann ikon i den här staden. Han måste bli fullt återställd och få vara kvar som ett minnesmärke. Tack till alla för att ni visar vad Ian betyder för oss."


 

Konstnären som först uppförde verket av Ian Curtis, Akse P19, beklagade sig också över händelsen i ett inlägg på Instagram där han bland annat skrev:

”Väggmålningen hade blivit ett kulturellt landmärke som betydde mycket för människorna i Manchester; det krävs inte särskilt mycket vett att förstå att den här väggmålningen borde varit kvar med tanke på vad den representerade och stod för.”


Akse P19 har tidigare målat av Ian Curtis. I våras avtäcktes en väggmålning i Macclesfield där Joy Division-sångaren växte upp och även senare dog. Peter Hook skrev då på Twitter att han väntat länge på att få se en hyllning till Curtis i hans hemstad.


LÄS OCKSÅ: VÄGGMÅLNING AV IAN CURTIS AVTÄCKS I MACCLESFIED

ANNONCE