Nyhet

New Order-medlemmar pratar om suicidprevention i brittiska parlamentet

Den 18:e maj i år var det 42 år sedan Ian Curtis, frontmannen i Joy Division, tog sitt eget liv innan en stundande turné.

Under ett event samma dag, som var tänkt att hållas redan 2020 men som blivit framflyttat på grund av pandemin, besökte två av de kvarvarande medlemmarna, Bernard Sumner och Stephen Morris (som numera är med och bildar New Order), det brittiska parlamentet för att prata om mental ohälsa och suicidprevention, rapporterar NME.

I ett panelsamtal pratade bandmedlemmarna tillsammans med organisationen CALM (Campaign Against Living Miserably), riksdagsledamöter och ministern för psykisk hälsa.

Samtalen berörde psykisk ohälsa i Storbritannien, stigmat kring självmord och utvärderingar av behandlingar för de som lider av mentala problem.


New Order-gitarristen Bernard Sumner inledde bandets talan med att prata om Ian Curtis sista år och hur svårt det kan vara att upptäcka tecken på depression:

– Vi trodde inte att han hade psykiska problem först, utan att det bara var epilepsi. Texterna var mörka, minst sagt, men när Ian umgicks med oss och när vi repade skrattade vi mycket ihop, berättade Sumner enligt NME.

Han fortsatte också med att prata om hur anhöriga drabbas och att även de behöver stöd efter att någon valt att avsluta sitt liv.


– Familj och vänner behöver också stöd. Ofta när någon har psykiska problem, pratar inte de som ger behandling med familjen. Jag tycker det är fel, för familjen kan inte ta hand om personen om de inte vet vad problemet är.

Bandmedlemmarna pratade också vidare om hur attityden mot psykisk ohälsa har förändrats och avstigmatiserats sedan Curtis död. De framhärdade dock att mycket ansvar ligger på skolan och att skolväsendet behöver fokusera mindre på att vara ”fabriker av prov” och mer på elevernas individuella behov.

Riksdagsledamoten Kerry McCarthy uttryckte sin uppskattning för medlemmarnas medverkan i samtalet, och sa att trots att medvetenheten kring psykisk ohälsa har blivit större, visar statistiken för självmord i landet alldeles för höga siffror. Kötiderna är för långa och att vården är på bristningsgränsen.


Öppningstalaren och riksdagsledamoten Sir Lindsay Hoyle berättade om sina egna erfarenheter som anhörig och sa bland annat:

– Människor som tar sina liv kämpar, och vi vet inte om att de kämpar. Jag hoppas att event som det här kan uppmuntra om så bara en person att tänka om. Låt oss åtminstone uppmuntra människor att prata om det och finnas där för varandra.

Om du själv mår dåligt eller behöver stöd, eller bara vill ha information om psykisk ohälsa kan du vända dig till:


Mind Självmordslinjen (telefonnummer 90101, chatt öppen dygnet runt)

Suicide Zero

Vårdguiden 1177 (telefonnummer 1177)


SPES (Riskförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd)

Suicidprevention i Väst

LÄS OCKSÅ: Väggmålning av Ian Curtis avtäcks i Macclesfield


ANNONCE